Gå til sidens hovedinnhold

Flykter til dollar og gull

Dollaren styrker seg hardt og gullprisen stiger.

Frykt for at hengemyren den amerikanske økonomien befinner seg i er dypere og mørkere enn tidligere forventet, og frykt for at selv ikke milliardpakker på milliardpakker fra president Obama vil hjelpe, sender opp prisen på dollar og gull.

NA24 –din næringslivsavis

Torsdag formiddag prises en dollar til 6,8433 norske kroner, noe som representerer en oppgang på rett over prosenten fra onsdagens nivåer. En dollar koster nå 1,2830 euro, noe som er en styrking for dollaren på 0,4 prosent.

HTML EMBED

Dollaren har hatt en tendens til å stige mot andre valutaer når investorene trekker inn kapital i frykt for hva fremtiden vil bringe. Etterspørselen etter amerikanske statspapirer har økt, og investorene trekker ut kapital fra mer perifere markeder.

Oppgang for gull
Gullprisen løfter seg også til det høyeste nivået på seks måneder. Gull for umiddelbar levering prises i morgentimene torsdag til 946,38 dollar per unse, en oppgang på 0,8 prosent eller 7,39 dollar fra gårsdagens nivå.

Gull er en typisk plasseringsform for usikre investorer som frykter inflasjon.

HTML EMBED

Svak krone
Norske kroner er også generelt svak torsdag. En euro koster 8,7808 kroner, noe som representerer en svekkelse for kronen på 0,56 prosent fra gårsdagens nivå.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mot svenske kroner, som opplevde en kraftig svekkelse onsdag etter at svenskene kuttet renten med halvparten til 1 prosent, svekkes også norske kroner seg torsdag.

100 svenske kroner koster 81,36 norske kroner. Det er en oppgang på 0,56 prosent. Oljeprisen har vært svak det siste døgnet som følge av sterke lagertall fra USA, noe som også tyner norske kroner.

Les mer om det her: Oljelagrene til værs

Risikodrevet
Analytiker Maren Romstad i DnB Nor Markets sier til NA24 at de siste kronebevegelsene er risikodrevet, og at investorer søker tryggere havner enn en eksotisk norsk krone.

- På kort sikt er det risiko for at kronen skal holde seg svak. Men siden etter jul har vi sett en tendens til at utenlandske aktører har kommet tilbake i kronemarkedet, sier Romstad. Før jul var det nemlig knusktørt i markedet, og kronebevegelsene var store og i norske kroners disfavør.

DnB Nor Markets forventer en oppgang i kronen fremover og har et mål på 8,20 kroner mot euro om ett år.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot