NA24.no

Flyktet fra kemneren

Foto: Privat (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Gjelda og kemneren holdt på å ta livet mitt, sier Stein Audun Riksaasen som flyktet fra skattegjelda og startet et nytt liv i Sør-Amerika.

- Jeg kollapset som følge av ekstremt høyt blodtrykk fastslo legene, og jeg hadde så mye stresshormoner i kroppen at det var skremmende. Da tok jeg avgjørelsen. Skulle jeg overleve dette så måtte jeg ha ro. Derfor ble jeg igjen i Sør-Amerika. Nå 1 1/2 år senere har jeg nesten normalt blodtrykk og jeg har redusert medisineringen, men jeg føler meg ikke på noen som helst måte klar til å kaste medisinene og fortsette kampen i Norge, forteller Stein Audun Riksaasen fra sitt nye hjem i Sør-Amerika.

Etter at Nettavisen skrev artiklene om pensjonisten som fikk mesteparten av pensjonen sin trukket av kemneren har vi mottatt flere historier fra personer som forteller om en helsefarlig kamp mot norske skattemyndigheter.

Har du havnet i trøbbel med kemneren og har et godt nyhetstips? Kontakt Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no

- Man gjør det ikke bevisst
- 80 prosent av de som kommer i en slik situasjon har jo ikke gjort det bevisst. Det har skjedd en krise i livet. Så kommer man inn i et system man tror er godt og sosialt. Et system som skal ta vare på innbyggerne, men så viser det seg å være noe helt annet, sier han.

Selv startet problemene da regnskapsføreren for hans enkeltmannsforetak ble syk.

- Det jeg ikke visste var selvfølgelig at han hadde søkt om utsettelse på innlevering av selvangivelse, og når han ble såpass dårlig, ringte han meg og fortalte historien. Saken var da at innleveringsfristen var veldig nær, og å finne en ny regnskapsfører i de tidene var nesten håpløst.

- Ikke mulig å bli hørt
Riksaasen forteller at det ikke var noen regnskapsfirmaer som ønsket hans lille firma som kunde på tampen av regnskapsåret. Dermed satte selskapene svært stive priser for en liten ny kunde.

- Jeg fikk pristilbud på 50.000 kroner for å føre 300 bilag. Jeg syntes det var mer enn jeg hadde råd til, sier Riksaasen som istendenfor valgte å gjøre regnskapet selv.

- Jeg hadde flere bekjente som drev egen næring, og alle sa jeg var gal som ville gjøre dette, og at regnskapene aldri ville bli godkjent og jeg ville risikere bokettersyn. Vel, jeg prøvde så godt det lot seg gjøre. Jeg forsøkte å gjøre et regnskap uten noen forutsetninger for å gjøre det, forteller han.

Men regnskapet gikk dårlig, og han ble slått konkurs. Året etter ble han igjen slått konkurs og skjønnslignet for flere hundre tusen. Riksaasen ble ikke trodd når han fortalte at han ikke hadde jobbet så mye, men at han hadde brukt mye av tiden hjemme med barna.

- Jeg var håndverker, selvstendig næringsdrivende og brukte mye av tiden med barna. Det trodde ikke skattekontoret på. De mente jeg måtte ha jobbet mye svart. Det var ikke mulig å få gehør for noen argumenter. De tok den høyeste inntekten jeg hadde innrapportert, la på ganske mye og skjønnslignet meg ut fra det. Deretter la de på straffeskatt og gebyrer. Det ballet fort på seg. Jeg kom i en situasjon som jeg ikke lenger kunne håndtere.

Skjønnslignet igjen
- Det var da jeg ga opp og flyttet utenlands første gangen, forteller han.

I to år bodde og jobbet han i Belgia. Den perioden skulle bli dyr for Riksaasen.

- Nå er det slik at man tror at det å leve i utlandet ikke medfører plikt til å innberette selvangivelse i Norge. Det er feil hvis man da ikke har meldt flytting ut fra landet. Jeg måtte visst levere selvangivelse selv om jeg ikke var i Norge, og selv om jeg hadde betalt skatt i Belgia. Jeg trodde ikke det skulle være så vanskelig å rette opp denne feilen fordi jeg hadde bevis for å ha betalt skatt i Belgia, men det skulle vise seg å være veldig vanskelig, sier han. Skattemyndighetene skjønnslignet ham for de to årene og la nye 240.000 kroner på skattegjelden.

Orket ikke mer
I de neste to årene fikk Riksaasen fast jobb i Norge og forsøkte å komme i dialog med kemneren om en nedbetalingsplan. Saksbehandlingen tok lang tid, og imens gjorde kemneren store trekk på lønna til Riksaasen på lik linje med det kemneren gjorde med pensjonisten Nettavisen tidligere har skrevet om.

- Jeg satt igjen med 5000 kroner utbetalt. Jeg hadde ikke engang penger til å betale bensin for å komme meg på jobben. Jeg jobbet ekstremt mye overtid og brukte minimalt med penger, forteller han. Disse to årene fikk han også igjen 17.000 kroner og 19.000 kroner på skatten. Pengene forsvant til kemneren.

Slik levde Riksaasen i to år. Da var han så psykisk og fysisk utkjørt at han ikke orket mer. Han sa opp jobben sin og reiste til kjærestens hjemland i Sør-Amerika der han nå har startet sitt nye liv.

I dag har han arbeids- og oppholdstillatelse i landet og bruker kunnskapen sin til konsulentvirksomhet innen byggeteknikk og energibesparing.

– Jeg må leve her og glemme Norge som nasjon, eller så må jeg reise hjem og kaste meg for føttene deres, sier flyktningen i Sør-Amerika.

Har du havnet i trøbbel med kemneren og har et godt nyhetstips? Kontakt Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere