NA24.no

Flyprisene opp 25 prosent

Sist oppdatert:
Utgjorde brorparten av den økte prisveksten. Men matvareprisene falt.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,2 prosent fra mai til juni, og det var særlig priser på varer og tjenester til transport som bidro til oppgangen, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

NA24 - din næringslivsavis

Prisene på drivstoff og smøremidler økte med 2,8 prosent. Flybillettprisene steg med 25,7 prosent i juni, etter en nedgang i mai. Særlig utenlandsreisene har blitt betydelig dyrere.

KPI-JAE på 2,4
KPI var 122,2 per juni 2008 (1998 = 100) mot 118,2 i samme måned i fjor. Dette svarer til en tolvmånedersvekst på 3,4 prosent, mot 3,1 prosent i mai.

Tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen justert for endringer i avgifter og uten energivarer (KPI-JAE), også kalt kjerneinflasjonen var 2,4 prosent i juni 2008, mot 2,3 prosent i mai. Fra mai til juni 2008 viste KPI-JAE ingen endring.

Det var ventet at KPI-JAE skulle ligge på 2,5 prosent i juni. Dermed steg prisene mindre enn ventet.

Ny indeks
At KPI-JAE ligger på 2,4 prosent, skulle tilsi at inflasjonen er som den skal. Men KPI-JAE, som Norges Bank tidligere baserte seg på, er nå vraket til fordel for en annen indeks KIPXE, som blir offentliggjort på neste rentemøte.

- Den ventes å komme på 3,2 prosent årsvekst, og altså mye høyere enn det inflasjonsmålet Norges Bank har på 2,5 prosent, sa senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24 i går.

- I Norges Banks øyne er med andre ord inflasjonen for høy, og viser tallene fremover at inflasjonen tiltar mer enn ventet, vil det komme flere rentehevinger. Tommelfingerregel er at den nye indeksen ligger 0,7 prosent, som er beregnet energitrend, høyere enn KPI-JAE, sier han.

Matvareprisene falt
Etter flere måneder med nedgang, gikk elektrisitetsprisene inkludert nettleie opp 1,0 prosent i juni.

Salg og sesongvarer var faktorer som trakk månedsveksten i KPI i motsatt retning. Tilbudsaktivitet gjorde at prisene på klær falt med 2,8 prosent.

Men enda mer overraskende var det at matvareprisene faktisk falt fra mai til juni. Matvareprisene falt 0,9 prosent. Nedgangen skyldtes særlig lavere priser på en rekke norskproduserte grønnsaker.

KPI steg altså med 3,4 prosent fra juni 2007 til juni 2008. Det viktigste bidraget til oppgangen var økte energipriser. Prisene på elektrisitet, fyringsolje og annet brensel økte med 17,5 prosent, mens prisene på drivstoff og smøremidler steg 12,7 prosent.

KPI uten energivarer (KPI-JE) viser energivarenes betydning i KPI. Denne hadde en oppgang på 2,3 prosent siste tolv måneder, noe som er klart lavere enn veksten i KPI i samme periode.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere