NA24.no

Flyselskapene testflyr i askeværet

(Ap/Scanpix/Montasje)
Sist oppdatert:
Norwegian vil kaste seg på bølgen av flyselskaper som flyr gjennom askeværet.

Mens mye av flytrafikken åpner i Norge mandag, forblir mange av flyplassene i Europa stengt.

– Det er helt naturlig at vi i Norge også vurderer å gjøre slike flyginger, i lys av at flere andre større og anerkjente selskaper i Europa har vært på vingene med sine fly, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til Finansavisen mandag.

En rekke europeiske flyselskaper tar til vingene i askeværet, og håper på lettelser i flyrestriksjoner

Ingen problemer
Et fly fra British Airways fikk ikke problemer på grunn av vulkanasken under en testflyging søndag. Boeing 737-maskinen tok av fra lufthavna Heathrow i London, fløy over Ireland og landet i Cardiff i Wales. Selskapets toppsjef Willie Walsh var med som passasjer.

Det oppsto ingen problemer på turen, men det vil bli gjennomført en grundig teknisk undersøkelse av flyet, opplyser British Airways.

Britene er ikke alene. Flere andre europeiske flyselskaper har gjennomført testflyginger, uten at askeskyen fra vulkanen på Island har ført til tekniske feil på flyene.

Flere testflyginger
Lørdag gjennomførte Lufthansa 10 testflyginger. Nederlandske KLM sa søndag at de vil gjennomføre ni testflyginger.

– Dette er testflyginger. Dette betyr ikke at normal flytrafikk har startet opp igjen. Det spørsmålet vil bli bestemt sammen med nederlandske flymyndigheter i samarbeid med europeiske myndigheter, sier KLMs toppsjef Peter Hartman.

Men KLM og de andre flyselskapene håper at de vellykkede testflygingene legge press på flymyndighetene til å lette restriksjoner.

– Vi håper å få tillatelse så fort som mulig slik at vi kan begynne å transportere våre passasjerer til deres destinasjoner.

Sa nei
Denne helgen skal Norwegian ha spurt Avinor og Luftfartstilsynet om dispensasjon til å testfly to fly etter rutinemessig service på Gardermoen. Dette ble avvist.

– For Norwegian er det viktigst å fly trygt og sikkert. Men vi vet at flere selskaper har testflydd, og anerkjente fagmiljøer har sagt at det sannsynligvis er trygt å fly i store deler av Norge. Vi vil bidra til mer sikker informasjon, sier Skånvik.

Avinor-sjef Sverre Quale åpner nå for testflyging sier at dette blir diskutert med flyselskapene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere