NA24.no

Flysikkerhet til halv mrd.

Sist oppdatert:
Flysikkerheten på Gardermoen har blitt mye dyrere i løpet av de siste årene.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Al-Qaidas grusomme inntreden i verdenshistorien fikk flyplasser jorden rundt til å skjerpe inn på sikkerhetstiltakene. Med en høyere terrorfare har også kostnadsnivået for å gjøre flyreisene dine sikrere blitt mye dyrere enn tidligere.

NA24 - din næringslivsavis

Bare på Gardermoen brukes det en halv milliard årlig på sikkerhet.

- Alle tingene vi har i forbindelse med sikkerhetstiltak her koster rundt en halv milliard kroner i året, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) til NA24.

Kobro sier at alt forandret seg etter angrepet på tvillingtårene i New York den 11. september.

Nytt tiltak siste året
Etter terrorforsøket, som ble avdekket i London på sommeren i fjor, der 21 personer ble arrestert, mistenkt for å smugle eksplosiver om bord i flyene med håndbagasjen for så å detonere dem over større amerikanske og britiske byer, ble regelen om væskebegrensning i håndbagasjen innført på kort tid. Den gjør seg gjeldende ved at all flytende væske må få plass i små plastposer om det skal kunne medbringes.

- Det er på grunn av terrorforsøket som ble avdekket i London i august i fjor der det planlagt å angripe med flytende eksplosiver. Dermed ble det regnet ut at de tilmålte mengdene med væske som man kan få plass til i posene er for lite til at det kan utgjøre noen fare, sier Kobro.

Røntgenbilde
Utviklingen av nye sikkerhetstiltak foregår ufortrødent videre noe som gjør at sikkerhetsutgiftene kan stige i fremtiden.

Flyplassen Schiphol er blant annet den første i verden til å benytte seg av et røntgenapparat i sikkerhetskontrollen. Skanneren ser gjennom passasjerenes klær, på jakt etter ulovlige gjenstander.

For å ivareta personvernet blir røntgenbildene bare vist og analysert av en sikkerhetsbetjent i et separat rom. Fjeset på personen som skannes er i tillegg uskarpt for å unngå noen form for gjenkjennelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere