NA24.no

Flystreiken er over!

Foto: Sven A. Nydal/TV 2
Sist oppdatert:
Avinor og LO Stat har blitt enige, og snart går flyene som normalt.

Streiken som lammet flytrafikken på 12 lufthavner var natt til onsdag over etter at partene kom fram til enighet. Dermed vil alle flyplassene snart være tilbake i full drift.

Både SAS, Widerøe og Norwegian regner med at trafikken deres vil gå som normalt i løpet av onsdag. Norwegian forventer full drift allerede i løpet av formiddagen. SAS og Widerøe sier trafikken vil gå som normalt i løpet av ettermiddagen.

Les også: Snart er flyene i rute

Avinor ber reisende ta kontakt med sitt flyselskap for å undersøke om flyet går som planlagt. Informasjon om dette er også tilgjengelig på www.avinor.no og på flyselskapenes egne nettsider.

Informasjonssjef i LO Stat, Stein Erik Syrstad, sier til Nettavisen at partene kom til enighet klokken 02.30.

Her kan du sjekke hvilke fly som er innstilt (ekstern lenke)

Får 19.000 kroner hver
De ansatte får et generelt tillegg på 19.000 kroner pluss 2.000 kroner til individuell fordeling. I tillegg blir det opprettet en arbeidsgruppe som skal kartlegge forskjellene i lønn og vilkår blant de ansatte i Avinor.

Forhandlingsleder i LO Stat, Lise Olsen, er meget fornøyd med utfallet av meklingen:

- Jeg er veldig glad for at vi har funnet en løsning og at det skjedde så raskt. Vi mener vi har fått gehør for tingene vi har påpekt av forskjeller i lønn og arbeidsforhold innad i Avinor, sier Olsen til Nettavisen.

Se videoreportasje(artikkelen fortsetter under)

242488

Normal trafikk fra torsdag
Det var Avinor som tok kontakt med LO Stat tirsdag kveld med et forslag til løsning, ifølge Olsen. Avtalen gir samme lønnstillegg som i det tilbudet som lå på bordet før streiken, og Avinor er også fornøyde med resultatet.

- Jeg er glad på passasjerenes vegne for at vi nå har løst konflikten. Her er det to parter, og begge to har måttet gi noe, og vi er fornøyde med resultatet. Avtalen gir litt mer kompensasjon på ulempe, og det er der vi har firt noe, sier konsernsjef i Avinor, Sverre Quale, til Nettavisen.

- Når går flyene som normalt igjen?

- Det er vanskelig å si. På grunn av omdirigeringene vil det nok gå med hele onsdagen på å få til dette, så jeg tror ikke trafikken vil gå som normalt før fra torsdag morgen, svarer Quale.

Skal se på forskjeller
LO Stat har siden streiken ble innledet hevdet at Avinor har latt det utvikle seg et B-lag blant de ansatte i statsbedriften når det gjelder lønn. Arbeidstakerorganisasjonen er fornøyde med det de kaller en seier på dette punktet i avtalen.

- I avtalen ligger det en innrømmelse fra Avinors side om at det er behov for å se på ulikhetene i tariffene blant de Avinor-ansatte. Vi har blitt enige om å opprette en arbeidsgruppe ledet av Riksmeklingsmannen som skal gå igjennom alle tingene og se hvilke forskjeller som er i Avinor. Da kan vi ta tak i dette til neste oppgjør, sier Olsen.

Avinor innrømmer at det nå er på tide å ta en titt på alle tariffavtalene som ligger i bedriften.

- Jeg er enig i at det over mange år har blitt et komplisert avtaleverk, og vi er klare for å ta en gjennomgang av dette nå, sier Quale.

Vil skape ro
Quale sier han nå vil jobbe for å skape ro i bedriften igjen. Det har til tider vært en hard tone mellom de to arbeidstakerorganisasjonene YS og LO Stat gjennom streiken.

- Vi må jo nå jobbe for å komme tilbake til det samme samarbeidsklimaet vi hadde før streiken, sier Quale.

13 rammet
Totalt 12 flyplasser ble stengt på grunn av streiken, i tillegg til at deler av mannskapet på Oslo lufthavn Gardermoen ble tatt ut i streik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere