NA24.no

Flytt mot nord - få hundretusener

Sist oppdatert:
Se de fantastiske godene du kan få ved å flytte nordover.

Drømmer du om å rømme storbylivet og starte med blanke ark langt fra allfarvei?

NA24 - din næringslivsavis

Det er nettopp dette den nye søndagsserien «Himmelblå» på NRK handler om. En familie forlater hovedstaden til fordel for en gudforlatt øy i Nordland. Familien ble lokket av en annonse i VG, der de ble garantert gratis hus og egen bedrift dersom de bosatte seg på øya.

Dermed flyttet de fra hjem og jobb i hovedstaden og satte kursen nordover.

Fristende?

«Jackpot» i nord
Hendelsesforløpet TV-serien er nemlig ikke fiksjon. Å flytte til landets to nordligste fylker kan vise seg å være en økonomisk «gullgruve» - helt på ordentlig.

Mange kommuner i Finnmark og Troms sliter med fraflytting og dertil lave innbyggertall. Resultatet er både skattepenger og skoler som forsvinner ut kommunegrensen.

Dermed har mange av kommunene blitt tvunget til å tenke nytt for å få folk til å komme til, og hva er vel ikke mer forlokkende enn penger?

Gratis barnehage
Ved å flytte til Nesseby kommune, innerst i Varangerfjorden i Øst-Finnmark, får du for eksempel helt gratis barnehage - ja, selv for alle dine åtte unger.

Dette ble vedtatt på kommunestyret i fjor sommer, som et ledd i å forsøke å stabilisere bosettingen. Kommunen har for øvrig bare én barnehage.

Å ha to barn i en barnehage i Oslo koster 3961 kroner i måneden. Ved å flytte til Nesseby har du spart 174.416 kroner bare i barnehageutgifter hvis barna går fire år i barnehage. (basert på oppholdsbetaling i elleve måneder per år).

I tillegg får en barnefamilie med to barn 7584 kroner mer i barnetrygd per år - eller 30.336 kroner i samme periode - bare fordi de bor i nord.

Slett studiegjeld
Men det er ikke nok.

Har du studielån, så kan du få slettet deler av denne, så lenge du jobber og bor i Finnmark eller Nord-Troms i minst 12 måneder.

Har du for eksempel 250.000 kroner i lån, kan du trekke av hele 25.000 kroner på gjelden dette året - som for øvrig er maksgrensen for hvor mye du kan trekke av i året. Har du enda mer studielån derimot, kan det lønne seg å bo her lenger, for Lånekassa har hjemmel til å slette gjeld på opp til 10 prosent av totalen.

Skatteparadis
Og skulle du først være i arbeid i nord, skal du selvsagt lønnes med lavere skatt også.

Alle i Finnmark og Nord-Troms som betaler skatt får automatisk et inntektsfradrag på alminnelig inntekt på 15.000 i skatteklasse 1 og 30. 000 i skatteklasse 2.

Fellesskatten til Skattefordelingsfondet er dessuten beregnet av en sats som er 3,5 prosent lavere enn for landet for øvrig.

Skulle du i tillegg være blant dem som faller under toppskattreglene, og dermed bidrar med flest skattekroner til kommunene, så kan du også regne med å bli belønnet. Toppskattsatsen lengst nord er bare 9,5 prosent opptil rundt 872.000 kroner, mens den for resten av landet er på 13,5%.

Få 50.000 kroner
Så må vi ikke glemme at det er kaldt i nord, og det skal jo selvsagt ikke du måtte straffes for i form av høyere strømregning. Lengst nord får du nemlig fritak for elavgift på alt forbruk. Fritaket utgjør 9,5 øre/kWh. Hele Nord-Norge er dessuten fritatt for moms på elektrisk kraft.

Og for å få et hus å varme opp, så trenger du tilskudd til husbygging. Her er for eksempel Sørfold kommune i Nordland på pletten. Alle som bygger egen bolig i kommunen får et tilskudd på 50.000 kroner. Og her skal du slippe saksbehandlingstid à la plan og bygg i Oslo. Søknader om byggetillatelser ha høyeste prioritet i kommunen, og det skal ikke ta mange dagene før du kan ta første spadetak.

Gratis tomt
Skulle huset bli gammelt og slitt etter hvert, har Husbanken lukrative tilbud til alle lengst nord. Uansett hvor mye du tjener, kan du få lån til utbedring og vedlikehold når boligen er minst ti år. Og i tillegg kan du låne 100.000 mer til hver bolig enn du kan ellers i landet.

Men tomt da? Den kan du selvsagt også få helt gratis. For god plass, det har de i nord.

I hele 2008 kan du for eksempel få gratis tomter i Hamarøy kommune, også i Nordland. Du trenger ikke engang betale for tilknytning til vann, vei og avløp, som jo kan bli en kjempeutgift i de fleste kommuner lenger sør. I Norges største kommune, Kautokeino i Finnmark, har de lenge forsøkt å dele ut 20 tomter - som ingen som vil ha. Ordfører Klemet E. Hætta forklarte nylig til NRK at grunnen måtte være at tomtene lå i et noe ulendt myrterreng. Kommunen planlegger derfor å frigjøre andre gratistomter de nærmeste årene.

Slipp arbeidsgiveravgift
I tv-serien Himmelblå forsøker hovedpersonen Marit å gjøre business av et nedlagt fiskerhus. Men her har det ikke vært en turist i hvert fall de siste to tiårene. Skulle derimot du klare å gjøre business i nord, kan du ansette folk i fleng uten å betale arbeidsgiveravgift. I resten av landet er avgiften på 14,1 prosent. Innovasjon Norge er dessuten parat til å yte mer støtte til bedriftsskapere i Finnmark og Troms en i resten av landet.

Godene på Svalbard er for øvrig et helt kapittel i selg selv, og gunstigst av alt: Skatt på åtte prosent inntil cirka 800.000 kroner.

Bakgrunnen for alle særfordelene Finnmark og Nord-Troms er at de inngår i «tiltakssonen», en ordning som ble innført av Stortinget i1990 som et svar på den negative befolknings- og næringsutviklingen i regionen på slutten av 1980-tallet.

På www.tiltakssonen.net har de til og med laget en egen kalkulator som viser din økonomiske effekt av å flytte nordover. Kombinerer du flere av fordelene over, kan du med hell spare flerfoldige hundretusener.

(Kilder: www. tiltakssonen.no, skatteetaten.no, husbanken.no, lanekassa.no samt kommunenes hjemmesider)

.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere