NA24.no

Overgangen fra FM til DAB ser nå ut til å gå gjennom. Norske lokalradioer skal gjøre sitt for at det ikke blir fasiten.
Overgangen fra FM til DAB ser nå ut til å gå gjennom. Norske lokalradioer skal gjøre sitt for at det ikke blir fasiten. (Scanpix)

FM-nettet skrus av – men skal likevel være på

At DAB tar over for FM, betyr ikke at du skal kaste FM-radioen.

Som Nettavisen tidligere har skrevet, er nå alt duket for digitalisering av radio i Norge. Det betyr at radiosendinger i FM-nettet opphører i 2017 og DAB skal overta.

Dette ble klart da det siste kravet som ble satt for at en slukking av FM-nettet ble nådd i høst. En ny undersøkelse fra TNS Gallup viste at over halvparten av radiolyttingen nå skjer digitalt.


Dermed skulle det være duket for at millioner av FM-radioer landet over er klar for fyllingen.

Men så enkelt er det ikke.

David mot Goliat

I radioverdenen foregår det for tiden en betydelig drakamp mellom de store radiokanalene og et hundretalls mindre lokalradioer, som har svært motstridende interesser.

Utbyggingen av DAB-nettet i Norge har blitt drevet frem av gigantene NRK og MTG-eide P4, som de siste par årene også har fått med seg RadioNorge-eier SBS radio på laget. De har brukt store ressurser på å bygge ut et alternativt distribusjonsnett til FM, og ønsker å kutte ut FM-sendingene så raskt som mulig for å halvere sine kostnader til distribusjon.

På den andre siden av bordet sitter rundt 150 lokalradiostasjoner som er i en helt annen situasjon. Dette er kanaler med relativt trang økonomi – og gjerne drevet på delvis frivillig basis. De eier sitt eget FM-nett – og de har verken råd eller kompetanse til å bygge ut sitt eget DAB-nett.

Må bygge eget DAB-nett

For mens Telenor-eide Norkring har bygget ut og eier DAB-nettet på vegne av NRK og de riksdekkende kommersielle radiokanalene, må lokalradioene selv stå for utbyggingen av DAB-dekning i praktisk talt hele landet.

Formelt er landet delt opp i 37 regioner, og i 30 av disse må lokalradioene selv bygge ut. I 20 av disse er det ingen som en gang har søkt om lov til å bygge ut DAB-nett.

Årsaken er ganske enkel: Mens slukkingen av FM-nettet er ment å skje i 2017, har alle landets lokalradioer konsesjon som bare gjelder til og med 2016.

Thor Magnar Thorsen, nestleder i Norges Lokalradioforbund og redaktør i Radio 102.

- De store rikskanalene har alle fått forlenget sine konsesjonsperioder frem til 2031. Dette fikk de på plass for flere år siden, og på den måten kunne de starte byggingen av et nasjonalt DAB-nett, vel vitende om at de kunne se sine investeringer i et langt perspektiv. Konsesjonene til alle lokalradioer går ut 31. desember 2016. Hvem som har konsesjon etter det er det per i dag ingen som vet, sier nestleder i Norsk Lokalradioforbund Thor Magnar Thorsen til Nettavisen.

Lokalradiostasjonene har derfor i svært liten grad lyst til å investere i DAB-utbyggingen, rett og slett fordi de ikke vet om investeringene vil være penger ut av vinduet. Det er nemlig langt fra uhørt i Norge at etablerte radiokanaler mister konsesjonen helt uventet.

- Tvinges til å legge ned

- Å forvente at alle lokalkanalene skal klare å investere i et eget DAB-nett i løpet av et par år er urealistisk. Lokalradiobransjen vil trenge mye lengre tid. Om lokalradio blir tvunget over på DAB samtidig som NRK, P4 og Radio Norge vil slukke sine FM sendinger, vil det bety at mange lokalradioer blir nødt til å legge ned, sier nestlederen.

Norsk Lokalradioforbund mener at de store kanalene rett og slett skviser ut lokalradioene, som mange steder har høyere markedsandeler enn de nasjonale kjempene.

- En må huske på at det er NRK, P4 og Radio Norge som selv vil slukke FM-båndet. Det er de som driver dette frem. De er i utgangspunktet ikke pålagt dette. Men at de samtidig skal bestemme at også lokalradio skal slutte å sende på FM er uforståelig for oss som driver med lokalradio. Vi har aldri krevd at rikskanalene skal sende eller ikke sende på FM eller DAB, påpeker han.

De ønsker derfor å fortsette sendingene i FM-nettet også lenge etter at NRK, P4 og de andre kjempene skrur av sine FM-sendinger i 2017.

Lokalradio får fortsette på FM - noen steder

Norsk Lokalradioforbund har delvis fått gehør for sitt syn hos Medietilsynet. Med dagens forslag til digitaliseringsprosess (PDF) foreslås det at det bare er i regionene «Nesodden, Oslo, Stor‐Oslo, Askøy, Bergen, Stavanger og Trondheim» hvor det skal være forbud mot sendinger i FM-nettet etter 2017.

- Vårt syn er at om de store rikskanalene vil avslutte sine FM sendinger i 2017 så må de gjerne gjøre det. Det legger ikke vi oss opp i. På samme måte som det ikke er NRK, P4 eller Radio Norge som skal bestemme hvilke distribusjonskanaler lokalradio skal benytte. Over 100 lokalradioer i Norge vil forbli på FM. Dette er viktig å presisere for lyttere i det ganske land, sier Thorsen.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere