*Nettavisen* Økonomi.

FN fordømmer Israel

Foto: (YouTube)

FNs sikkerhetsråd fordømmer Israel for den dødelige aksjonen mandag.

01.06.10 12:20

FNs sikkerhetsråd hadde et krisemøte i FNs hovedkontor i New York mandag kveld, som følge av den israelske bordingen av et nødhjelpsskip på vei mot Gaza. Et samlet sikkerhetsråd har nå fordømt Israel, melder BBC.

De fleste aktivistene var tyrkiske, og Tyrkia har reagert med sinne mot Israels aksjon.

- Piratvirksomhet
- Dette kan rett og slett sammenlignes med røveri og piratvirksomhet. Det er drap begått av en stat, sa den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu like før FNs krisemøtet startet mandag.

Ingen av de andre 15 medlemslandene var like frittalende som Tyrkia, men nesten alle etterlyser en uavhengig, internasjonal granskning av hendelsen.

Flere av de fem faste medlemslandene som har vetorett, som Russland, Frankrike og Kina, stilte krav om at Gaza-blokaden oppheves.

Mild kritikk fra USA
USA, som er Israels næreste allierte, er derimot mer forsiktig i sin kritikk.

- USA er svært urolig over de siste voldshandlingene, og beklager det tragiske tapet av menneskeliv, og skadene som er påført dem som var om bord på skipet som skulle til Gaza i går, sier den amerikanske viseambassadøren til FN, Alejandro Wolff, melder BBC.

Minst 16 mennesker ble drept og 30 skadd i aksjonen. Opp mot 500 aktivister er plassert i israelsk varetekt, deriblant tre nordmenn som også var med på konvoien.

- Sikkerhetsrådets uttalelse viser at et samlet internasjonalt samfunn fordømmer den israelske aksjonen mot flåten med humanitær hjelp til Gaza. Jeg hilser velkommen Sikkerhetsrådets krav om en åpen og uavhengig granskning av den israelske militæraksjonen, noe jeg også tok opp med FNs generalsekretær i går. Det vil være i Israels interesse å samarbeide om en slik granskning, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

Sikkerhetsrådet slår fast at situasjonen i Gaza er uholdbar og understreker behovet for at nødvendige varer slippes inn i området.

- Norge har gjentatte ganger slått fast at blokaden av Gaza må heves, slik at humanitær hjelp og annen nødvendig assistanse når frem til den palestinske befolkningen. Dette er ikke minst viktig for at det skal være mulig for Den internasjonale giverlandsgruppen for det palestinske området (AHLC) å følge opp sitt mandat fra Sikkerhetsrådet om gjenoppbygging av Gaza etter krigen, sier Støre.

Sikkerhetsrådet krever i uttalelsen full konsulær tilgang til de som var om bord i båtene, og som nå er anholdt i Israel. Det fremsettes også krav om at både skipene og fangene frigis av israelske myndigheter. De tre nordmennene som var om bord på flåten har blitt identifisert av israelske myndigheter og holdes i varetekt i fengselet Beer Sheva.

- I likhet med Sikkerhetsrådet krever Norge full konsulær tilgang til involverte norske statsborgere, og at fangene frigis umiddelbart. Vi har i klare ordelag fremsatt dette kravet overfor israelske myndigheter, sier utenriksminister Støre.

DEBATTEN RASER: Her kan du debattere konvoi-angrepet

Les flere saker her:

- Obama må si nei til Israel
Bordet konvoi: – 16 drept
Israelske hæren: - De skjøt på oss
Folkvord: - Støre må gjøre noe
Israels ambassaderåd: - FN kan si hva de vil
Disse nordmennene er på dødsskipet
Økt vakthold ved ambassaden

- Jeg er sjokkert

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.