*Nettavisen* Økonomi.

FN forsvarer våpenlasten på norskeid skip

Våpnene som er funnet om bord på et norskeid skip tilhører FNs fredsbevarende styrker, sier en FN-talsmann.

Mombasa/Oslo (NTB-Dag Kjørholt): FNs talsmann i Nairobi, Nasser Ega-Musa, sier i en uttalelse at det er uheldig at lasten ble inspisert uten av FN-representanter var til stede.

Det norske skipet Höegh Transporter har havnet midt i en skarp internasjonal krangel etter at kenyanske sikkerhetsstyrker gikk om bord i fartøyet ved kai i Mombasa. Det er uklart når fartøyet, som har kinesisk mannskap, kan seile videre.

De lokale myndighetene mener at skipet ikke bare transporterte udeklarerte våpen, men også hadde narkotika i lasten.

FN-våpen

– Rifler og russiske rakettdrevne granater var blant våpnene. Kenyas regjering prøver å avgjøre om det var en FN-avdeling som transporterte våpnene og hvorfor de ikke var oppgitt i dokumentene over lasten, sier politisjef Francis Wanjohi i Mombasa på en pressekonferanse.

Det norske rederiet bekreftet onsdag at det var udeklarerte våpen om bord i skipet som holdes igjen i Kenya. Våpnene tilhører trolig FNs fredsbevarende styrker, ifølge rederiet.

Festet til stormpanservogn

Ega-Musa sier våpnene var en del av en kjent last som ble tatt om bord i Mumbai i India og skulle til den indiske bataljonen som er på et fredsbevarende oppdrag i Kongo.

– Det er vanlig praksis at våpen som er festet til stormpanservognene blir demontert og lagt inn i kjøretøyene for å unngå transportskader, sier han.

FN-representanten kaller det angivelige narkotikafunnet foruroligende.

– Dette etterforskes nå av de ansvarlige myndighetene, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.