NA24.no

Kongsbreen på Svalbard får gjennomgå på grunn av global oppvarming.
Kongsbreen på Svalbard får gjennomgå på grunn av global oppvarming. (Håkon Mosvold Larsen, Scanpix)

FNs klimapanel: Klimamål krever store endringer

Sist oppdatert:

Bare gjennom store endringer i samfunnet kan vi regne med å nå målet om å unngå global oppvarming på mer enn to grader, sier FNs klimapanel.

Verdens ledende klimaforskere understreker at det fortsatt er mulig å nå togradersmålet hvis verdens nasjoner setter i verk en rekke teknologiske tiltak og endrer sin atferd.

– Men bare omfattende institusjonelle og teknologiske endringer gir bedre enn 50 prosents sjanse for at den globale oppvarmingen ikke vil overskride denne grensen, sier Ottmar Edenhofer, en av lederne i arbeidet med rapporten.

Han understreker at klimapolitikk som legger togradersmålet til grunn, må rettes inn mot «betydelige utslippsreduksjoner».

– Det er et klart budskap fra vitenskapen: Hvis vi skal unngå farlige inngrep i klimasystemet, kan vi ikke fortsette som før, sier Edenhofer.

Togradersmålet dreier seg om å unngå global oppvarming på mer enn to grader sammenlignet med førindustrielt nivå.

Historisk økning

Klimapanelets (IPCC) nye delrapport handler om hvordan man kan få ned utslippene av klimagasser, redusere den globale oppvarmingen og holde den under togradersmålet. Den ble lagt fram i Berlin søndag.

Rapporten viser at de globale utslippene av klimagasser har steget til historisk høye nivåer. Det har skjedd til tross for at et økende antall tiltak er satt i verk for å motvirke klimaendringer.

– Utslippene økte raskere mellom 2000 og 2010 enn i hvert av de foregående tre tiårene, skriver IPCC i en pressemelding.

Fakta: Fakta om FNs klimapanels nye delrapport

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Statusrapportene fra FNs klimapanel (IPCC) er kommet med fem til sju års mellomrom siden 1990.

* I september fastslo panelet i sin første nye delrapport med større sikkerhet enn noen gang tidligere at den globale oppvarmingen er reell og hovedsakelig menneskeskapt.

* IPCC anslår at økningen i den globale gjennomsnittstemperaturen fra andre halvdel av 1800-tallet til slutten av dette århundret vil bli på mellom 0,9 og 5,4 grader. Så langt har oppvarmingen vært på 0,8 grader.

* Del to av rapporten handlet om virkningene av klimaendringene. Den pekte blant annet på økt havnivå, fare for politisk uro, folkeforflytninger, endringer i nedbørsmønstre og vanskeligere forhold for matproduksjon.

* Del tre, som ble lagt fram søndag, handler om hva som kan gjøres for å begrense klimaendringene ved å redusere utslipp av klimagasser.

* Verdens ledende klimaforskere er enige om at global oppvarming primært skyldes menneskeskapte utslipp av CO2 og andre klimagasser.

* Aldri tidligere er det blitt sluppet ut så mye CO2 som i fjor – 36 milliarder tonn. (©NTB)

For å begrense oppvarmingen på jorda til to grader er det nødvendig med utslippsreduksjoner på mellom 40 og 70 prosent sammenlignet med 2010-nivå innen 2050. Utslippene må ned mot null innen 2100, ifølge forskerne.

Det kan også bli nødvendig å fjerne CO2 fra atomsfæren for å få ned konsentrasjonen av denne klimagassen, heter det i rapporten.

Mange muligheter

Bildet er likevel ikke helsvart: Det er mulig både å redusere utslippene kraftig og begrense skadevirkningene ved en temperaturøkning på jorda.

– Det er mange ulike veier til en fremtid innenfor grensene av togradersmålet, sier Edenhofer.

– Alle disse krever betydelige investeringer. Å unngå ytterligere forsinkelser i utslippsreduksjoner og ta i bruk et stort antall ulike teknologier kan begrense kostnadene som følger med, sier han.

Å stabilisere mengden drivhusgasser i atomsfæren krever utslippsreduksjoner fra blant annet produksjon og forbruk av energi, transport, bygninger og industri.

Å kutte utslippene fra strømproduksjon til nær null inngår i mange modeller som et viktig tiltak for å redusere utslippene. Men også energieffektivisering står sentralt, ifølge forskerne.

Rapporten peker også på redusert avskoging og økt skogplanting som sentrale tiltak for å nå togradersmålet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den tredje delrapporten fra FNs klimapanel, som ledes av Rajendra Pachauri (t.v.), her sammen med Japans statsminister Shinzo Abe, presenteres i Berlin søndag.


– Utslipp må ikke følge vekst

Også produksjon av kraft fra biomasse og fangst og lagring av CO2 er tiltak som vil redusere mengden CO2 i atomsfæren. Men disse tiltakene er det i dag ikke mulig å gjennomføre i stort omfang, ifølge rapporten.

– Det viktigste for å få ned klimagassutslippene er å sørge for at utslippene ikke følger den økonomiske og befolkningsmessige veksten, sier Youba Sokona, en annen av rapportens hovedforfattere.

Edenhofer understreker at klimaendringer er et felles problem for alle mennesker, og at internasjonalt samarbeid er nødvendig for å begrense skadevirkningene.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere