NA24.no

Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX .

Fnyser av kraftbransjen

Sist oppdatert:
Regjeringen avviser fullstendig at vannkraftprosjekter stoppes av skattenivået.

- Nei, her er vi helt uenig i virkelighetsbeskrivelsen. Jeg er skuffet over at kraftbransjen bruker en slik retorikk. Jeg har alltid sett på EBL som en seriøs organisasjon, sier statssekretær Geir Axelsen (Ap) i Finansdepartementet.

NA24 - din næringslivsavis

Energibedriftenes landsforening (EBL) hevder at en lang rekke vannkraftutbygginger er lagt på is på grunn av skatteskjerpelser som ble innført i fjor.

- Absurd teater, uttalte EBL om dagens skatteregime.

Dette er Axelsen fundamentalt uenig i.

- Ingen påvirkning
- Hele ideen til grunnrenteskatten er at den ikke skal påvirke investeringsnivået. Hvis et vannkraftprosjekt er lønnsomt før skatt, er det også lønnsomt etter skatt. Jeg tilbakeviser absolutt EBLs fremstilling, sier Axelsen.

- Men kraftselskapene sier at prosjekter på fem terrawatt, nesten det dobbelte av Norges vindsatsing frem mot 2010, nå er lagt på is?

- Jeg tror kraftselskapene vil tjene mest mulig penger. Hvis de har et prosjekt som er lønnsomt, tror jeg de vil bygge det ut. Når de nå hevder det motsatte, er det helt legitimt at en lobbyvirksomhet argumenterer for mindre skatt, sier Axelsen.

Utsetter i fem år
I forrige uke meldte Otra Kraft at de søker NVE om å utsette kraftutbyggingen Brokke Nord og Sør i Setesdal på grunn av høye anleggskostnader kombinert med grunnrenteskatten, ikke gjør prosjektet lønnsomt.

- Så det er ikke reelt at kraftselskapene har lagt en rekke prosjekter på is?

- Det er ingen grunn til å legge prosjekter på is. Grunnrenteskatten gir ikke grunnlag for å la vær å investere. Jeg mener at de bruker feil argument, grunnrenteskatten er ikke en holdbar begrunnelse. Vi ønsker å fremme utbygging av fornybar energi, og er veldig opptatt av at skatt ikke skal hindre dette, hevder Axelsen.

- Hvorfor gjør de det?

- Det skal ikke jeg spekulere i. Ut fra de analyser vi har gjort, mener vi at vi har et meget godt faglig belegg for at grunnrenteskatten ikke hindrer vannkraftinvesteringer, sier Axelsen.

Slutt og klag
Han mener at kraftnæringen nå bør konsentrere seg om å produsere mer fornybar energi, ikke klage over rammevilkårene.

- Vi snakker om en næring som tjener veldig mye penger, og som vil tjene godt i årene fremover. Med innføring av CO2-kvoter, og stadig tettere tilknytning til kraftnettet i Europa vil vi få et mer stabilt og høyere prisnivå. Dermed øker verdien til vannkraftprodusentene. De er i utgangspunktet i en god situasjon, og da skal de ikke beklage seg over at fellesskapet vil ha sin andel, påpeker Axelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere