NA24.no

Fnyser av russiske gasstrusler

Sist oppdatert:
Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko gir ikke etter for truslene fra det statskontrollerte russiske oljeselskapet Gazprom om å stenge kranene.

De to gigantiske nabolandene kjemper for tiden en bitter energistrid. Ukraina betaler sterkt reduserte priset for russisk gass i kompensasjon for at landet lar Russland transportere gass via rør på ukrainsk territorium.

Oljeselskapet Gazprom krever at Ukraina betaler markedspris på mellom 220 og 230 dollar per 1000 kubikkmeter for gassen, noe president Viktor Jusjtsjenko nekter å godta.

Russland truer derfor nå med å stanse gassrelevansen til Ukraina 1. januar dersom ikke landet betaler firedoblet pris.

Jusjtsjenko sier Ukraina er villig til øke prisene mot markedspris gradvis over flere år, og kaller truslene om stengte gasskraner for ren utpressing.

Den tidligere Sovjet-staten Georgia har nylig godtatt en dobling av prisen på russisk gass, fra 63 til 110 dollar. Samtidig har Gazprom uttrykt ønske om å kjøpe Georgias gassrør-infrastruktur.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere