Fogh Rasmussen på banen

Faksimile av avisa Magazinets oppslag tirsdag om de omstridte Muhammed-tegningene.

Faksimile av avisa Magazinets oppslag tirsdag om de omstridte Muhammed-tegningene. Foto: Morten Holm / SCANPIX

Etter fire måneders debatt har også den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen kommentert karikaturene i Jyllands-Posten.

31.01.06 12:34

- Den danske regjeringen har ingen syn på tegninger brakt i danske aviser. De er frie og uavhengige og bestemmer selv hvilke tegninger de setter på trykk, sa Rasmussen til dansk TV 2.

- Jeg har personlig en slik respekt for menneskers religiøse overbevisning at jeg aldri ville fremstilt Muhammed eller Jesus eller andre religiøse skikkelser på en måte som kan krenke andre.

Kommentarene kom etter lang tids press både fra Midtøsten og hjemlig opposisjon. Etter handelsboikott mot danske produkter, brenning av Dannebrog på Vestbredden, hjemkallelse av muslimske ambassadører og drapstrusler mot danske borgere, melder Berlingske Tidende.

Mandag kveld ba Jyllands-Posten, som opprinnelig trykket de omstridte karikaturtegningene av profeten Muhammed i fjor høst, om unnskyldning.

«De 12 tegningene var etter vår mening sobre, og ikke ment som krenkende. De var ikke i strid med dansk lovgivning, men har helt klart krenket mange muslimer, hvilket vi ber om unnskyldning for», het det i en redegjørelse som ble distribuert til arabiske medier.

Boikotten av danske varer i Midtøsten er i ferd med å spre seg. Den Jyske Bank vurderer at oppimot 11.200 danske arbeidsplasser står i fare om boikotten blir langvarig, melder Ekstra Bladet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.