*Nettavisen* Økonomi.

Følger DnB Nor med argusøyne

Kredittilsynet følger nøye med i Terra-skandalens siste vending.

11.09.08 09:43

- Vi følger med på det som sies og det som skrives. Nå er dette et privat anliggende mellom banken og kundene, som de må forholde seg til selv. Men vi følger med, sier avdelingsdirektør Eirik Bunæs i Kredittilsynet til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Syv kommuner innblandet i Terra-skandalen ga sent mandag beskjed om at de fra nå av vil nekte å betale på forpliktelsene de har til DnB Nor Markets.

Vil ikke utelukke sak
Til sammen skylder kommunene banken rundt 840 millioner kroner. I tillegg skylder to av kommunene penger til Depfa Bank i London, slik at den samlede gjelden er på rundt én milliard - pluss renter.

- Det er mye penger, men det er ikke noen grunn til å åpne sak på dette nå, sier Bunæs, men legger til:

- Vi vil ikke si at vi ikke vil komme til å stille spørsmål om dette. Vi må ta forbehold om at noen kan reise spørsmålstegn om god forretningsskikk og så videre, sier han.

Ugyldig lån
Grunnen til at kommunene nekter å betale bankene er at de mener de har tatt opp ulovlige lån som ikke samsvarer med kommuneloven. Loven sier at man ikke kan låne penger til gamble med kommunenes inntekter, slik fylkesmennene i etterkant har bevist at kommunene har gjort. Dermed mener kommunene at avtalen er ugyldig, og at hele kundeforholdet kan skrinlegges.

Klikk på bildet for å forstørre.

DnB Nor på sin side sier de ikke har gitt noe lån i det hele tatt. Det var DnB Nor Markeds (verdipapirforetaket), og ikke banken, som la til rette for kronerullingen. De anser avtalen som en rentebytteavtale, en såkalt swap, som ikke kommer inn under lånebetegnelsen.

Les også: Dokumentet som kan felle DnB Nor

- Forpliktet til å betale
Justisdepartementets lovavdeling skriver i et brev til kommunaldepartementet datert januar i år at selv om de betrakter avtalene som et lån, som dermed er ulovlig, så er likevel Vik kommune pliktig til å betale DnB Nor Markets det de skylder - selv om pengene skulle bli fordufte:

- Slik saken er opplyst for oss, legger vi videre til grunn at kommunens forpliktelse til å betale DnB Nor Markets kr 9.750.000 i året i ti år består, uavhengig av hva som skjer med kontantstrømmene fra kraftkjøperne og med forvaltningen av engangsbeløpet, skriver departementet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vik er en av de åtte kommunene som er innbladet i skandalen, og er kommunen som fikk det famøse brevet fra kommunaldepartementet som sa «go» til å investere i Terra-produktene.

Jusprofessor, Jan F. Bernt, uttalte noe av det samme til NA24 tirsdag:

- I utgangspunktet taler alt for at låneavtalene er ugyldige. Men selv om de er ugyldige betyr ikke det at man ikke skal betale tilbake regningen.

Ikke nok til sak
Men i tillegg beskylder kommunene Dnb Nor for å være medskyldig i deres tapssluk, fordi Dnb Nor etter sigende skal ha visst hvor katastrofale produktene kommunene kjøpte kunne være. Som om ikke det var nok, beskylder de også DnB Nor for å ha samarbeidet tett med Terra, som skrudde sammen obligasjonspakkene.

Dette poenget mener professoren kan bli det avgjørende «trumfkortet» kommunene kan kjøre hardt på i en evtuell rettssak.

DnB Nor benekter derimot for å ha vært en rådgiver for kommunene, og sier kommunene må ta ansvar for fiaskoinvesteringene selv.

- Disse beskyldningene fra kommunene er ikke nok til at dere vil åpne sak mot DnB Nor?

- Vi har ikke gjort det, men vi følger med med interesse, svarer Bunæs i Kredittilsynet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jan C. Grandre/TV 2 Nettavisen

Møte på trappene
Etter det NA24 erfarer skal et møte mellom DnB Nor og kommunenes rådgivere allerede være berammet. Kommunetoppene vil selv ikke delta på disse møtene.

- Dette er en tvist mellom to parter med banken på den ene siden og flere kunder på den andre. Jeg antar at de bør snakke sammen, avslutter Bunæs.

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa, som tidligere har vært sterkt på banen i Terra-saken, vil for øvrig ikke uttale seg om den nyeste utviklingen ovenfor NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag