NA24.no

Folk fyller opp ulønnsomme bankkontoer

Bør bli smartere: Nordea-banksjef Johan Harris-Christensen i Moss ber kundene tenke nytt og smart om sparing. – All historikk viser at det er mer lønnsomt å spare i fond enn i bank, sier han.
Bør bli smartere: Nordea-banksjef Johan Harris-Christensen i Moss ber kundene tenke nytt og smart om sparing. – All historikk viser at det er mer lønnsomt å spare i fond enn i bank, sier han. Foto: Jon Gran (Moss Avis)
Tross rekordlav rente tilflytes bankenes sparekontoer enorme beløp. Bankfolk selv kunne imidlertid nok heller sett at folk fant andre sparemetoder.

Plassering av penger i bank og eiendom har tradisjonelt sett vært sett på som den aller beste måten å sikre formuen på.

I bankene klør man seg i hodet over at banksparing tross rekordlav rente, er klart økende.

– Mange sparer mer enn før, og det på bok. Det skyldes nok at det er vanlig å se på bankinnskudd som en trygg havn, sier banksjef i Nordea i Moss, Johan Harris-Christensen, skriver moss-avis.no.

Bør tenke seg om

Han mener imidlertid langt flere burde vurdere andre og bedre sparealternativer, og tenker da på kombinert sparing i aksje- og obligasjonsfond som regnes for å være av det aller mest sikre av hensyn til både risiko og avkastning.

– Det er jo ikke slik at oljefondet eller Bankenes sikringsfond selv setter penger i bank. Tvert imot så plasserer de jo egne midler i fond, sier Johan Harris Christensen.

Taper penger

Penger i bank er nemlig ensbetydende med tap. Dagens innskuddsrente kan ikke kompensere for verken skatt eller inflasjon.

– Har du en million kroner i banken, så blir verdien med dagens vilkår, redusert til 830.000 kroner om ti år. Det burde være noe å tenke på, sier Nordea-banksjefen.

Selv i fond med konservativ investeringsprofil, har man kunnet hente ut en avkastning på fem prosent.

Slett ikke gambling

– Fondssparing er så langt fra gambling, men det er selvsagt svingninger, og det må man være oppmerksom på. Over tid viser jo all statistikk at avkastningen er langt bedre enn i bank, sier Harris-Christensen som legger til at budskapet ser ut til å gli mer inn hos kundene.

– Bare i januar har våre kunders investeringer i fond, blitt doblet, sier Harris-Christensen som også ønsker å promotere fond av andre årsaker.

– Banksparing bidrar lite til økonomisk vekst. Smart sparing i fond derimot, er tilskudd til økte investeringer i næringslivet, sier Johan Harris-Christensen.

Ungdommen på vei

I DNB Moss kan banksjef Tormod Eriksen vise til en økt banksparing på 4,8 prosent i mosseregionen i fjor.

– Dette tallet forteller meg at kundene våre er opptatt av trygghet for sparepengene sine, mens avkastning virker å være mindre viktig, sier banksjef Eriksen som i likhet med kollegaene i Nordea mener alternative spareformer som verdipapirfond burde vært betydelig mer etterspurt enn banksparing hvis man var opptatt av avkastning.

Tall fra DNB Moss viser det er aldersgruppen 25–29 år som hittil i år har startet flest nye spareavtaler i fond.

– Men de som er under 34 år bør nok først og fremst spare på BSU, sier Tormod Eriksen.

Her kan du lese flere økonomi- og næringslivsnyheter fra mossedistriktet.

Mer formue over 60

Tallene fra banken viser ellers at det aldersgruppen 40–44 år som har klart mest sparing i fond. Nesten 40 prosent av kapitalen tilhører denne aldersgruppen.

For øvrig er det aldersgruppen over 50 år som har mest innskudd i DNB, men man må faktisk nærmere 60 år før man finner skjæringspunktet der kundene har mer innskudd enn utlån.

Klar økning

I Sparebank 1 Østfold Akershus har innskuddsveksten de siste 12 månedene vært på hele 6,5 prosent. Det er mer enn dobbelt så mye som året før.

På bankens ulike sparekontoer står det nå 11,7 milliarder kroner. Det er 700 millioner kroner mer enn forrige år.

– Folk er mer forsiktige enn tidligere og ønsker å ha noe i bakhånd, sier adm.dir. Arild Bjørn Hansen.

Avkastning

Hvorvidt det er lurt å spare i bank sier han følgende:

– Hvis avkastning betyr noe, bør man nok tenke på noe annet enn tradisjonell sparing i bank, sier Arild Bjørn Hansen i Sparebank1 Østfold Akershus.

Les flere saker hos: Moss Avis

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere