*Nettavisen* Økonomi.

Folk handler mindre alkohol på Oslo lufthavn

TAXFREE: Utenlandsreisende er det flere av, men de handler nå mindre alkohol på taxfreeutsalget ved Oslo lufthavn, ifølge en rapport fra Folkehelseinstituttet. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Taxfreeutsalget har vokst, men salget av alkohol per reisende går ned.

Utenlandsreisende kjøpte i snitt 0,14 liter ren alkohol i taxfreebutikkene på Oslo lufthavn fra fjerde kvartal 2016 til andre kvartal 2017.

Det er en nedgang på 3,3 prosent per person på ett år, viser en rapport fra Folkehelseinstituttet. Salget av vin har falt med 4,7 prosent, salget av brennevin med 2,1 prosent og salget av øl med 0,1 prosent.

Totalt sett har imidlertid ankomstsalget av ren alkohol økt med 7 prosent, fra 706.118 liter til 755.720 liter totalt. I rapporten peker forskerne på at et økt antall utenlandsreisende i samme periode og et større utsalg kan legge til rette for et økt samlet salg selv om salget per reisende går ned..

"...det kan enten bety at et større utsalg nettopp ikke har noen effekt eller at salget per reisende er avtagende med antall reisende," henter det i rapporten.

Folkehelseinstituttet utførte beregningene på oppdrag fra helseminister Bent Høie (H) som i Stortinget fikk skriftlig spørsmål om omsetningen fra KrFs Olaug Bollestad, melder P4. Bollestad ville vite om det økte salgsarealet ved lufthavnen har påvirket omsetningen.

Oslo lufthavn ble i april utvidet med ny ankomst- og avgangshall. Flyplassen har nå en kapasitet på 32 millioner reisende i året, mot 17 millioner før utvidelsen.

Folkehelseinstituttet sammenlignet taxfree-omsetningen i perioden fjerde kvartal 2015 til andre kvartal 2016 med omsetningen i samme periode året etter.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.