NA24.no

Folk punger ut for dette brødet

Foto: Asbjørn Risbakken (Oppland Arbeiderblad)
Sist oppdatert:
- Vi får ikke laget nok!

Mellom 60 og 70 kilo surdeigsbrød produseres daglig av mikrobakeriet Lund Brød i Kolbu. Eierne og driverne George Grassie og Phen Hunter kjører selv ut baksten, til utvalgte butikker i Oslo, og et par på CC i Gjøvik.

Brødene bakes for det meste i en vekt på rundt kiloen og på Maschmanns Matmarked i Oslo får OA opplyst at utsalgsprisen er hele 120 kroner.

Økologisk mel
– Det virker som om folk betaler det det koster når de vet at brødet vårt smaker bedre, holder lengre og i tillegg er sunnere enn masseproduserte brød. Det koster mer på grunn av dyrere og bedre økologisk mel, og fordi vi bruker flere dager på å lage det, smiler George og Phen.

I tillegg til Mascmanns selges Lundbrødet i Mathallen i hovedstaden og Lasse Liten Deli og Krutt Espressobar på CC i Gjøvik.

– Brødet selger veldig bra. Vi bruker blant annet i tre av våre brødretter, sier Daniel Vilnes Hilsen hos Krutt på CC.

Der koster det om lag en kilo tunge brødet 80 kroner i utsalg. Det samme koster brødet hos Lasse Liten Deli.

Stor etterspørsel
– Vi leverer også til enkelte gjestegårder på Hedmark, sier Phen Hunter.

Regnskapstallene for det første driftsåret er ennå ikke klart, men etterspørselen etter brødet som bokstavelig talt er laget av luft og kjærlighet har vært over all forventning.

– Vi får rett og slett ikke laget nok. Vi er bare to og jobber fra rundt fire om morgenen til langt på ettermiddagen seks dager i uka og har få ovner og et lite lokale, sier George.

Nå er en praktikant i ferd med å læres opp av skottene.

– På sikt kan det avlaste oss litt, smiler Phen.

Uten gjær
Både Grassie og Hunter vokste opp på vestkysten av Skottland, men møttes først da de begynte å studere på samme universitet i hjemlandet.

Phen flyttet siden til Lund og giftet seg, men de to holdt kontakten.

Hemmeligheten bak skottens suksessfulle surdeigsbrød er mange, men først og fremst; man tilsetter nemlig ingen gjær.

– Vi bruker den tiden det tar for deigen å heve naturlig ved hjelp av det lille «villgjærlaget» som naturlig ligger i skallet til kornet og luften deigen hever i. I framstillingen av brøddeigen blander vi i en surdeigskultur som har ligget over lengre tid med en fersk blanding vann, mel og salt, før man lar blandingen stå i cirka et døgn og heve naturlig, forklarer George, som selv blant annet har en surdeigskultur hjemme i Skottland som er over 100 år gammel.

Lørdagsmarked
Lund Brød AS er altså ingen masseproduserende brødfabrikk. Essensen i brødene er håndverksprosessen, og den spesielle smaken noe får når det er laget med hendene fra bunnen av.

Deigen lages fra bunnen av, uten tilsetningsstoffer og prosessen tar lang tid. Det, i tillegg til den spesielle melblandingen gutta bruker, gjør at brødene naturlig nok koster atskillig mer enn et masseprodusert kneippbrød.

– Brødsalget er så langt hovedinntekten vår, men vi holder også kurs for prøve å inspirere folk til å gjøre det samme som oss, forteller de to.

Lund Brøds lørdagsmarked i lokalene vis-à-vis Toten Kålpakkeri er også svært populært.

– Hit kommer folk helt fra Oslo, Gudbrandsdalen og Hedemarken. Og vi skjønner at vi har gjort noe riktig når kundene blar opp en 500-lapp og sier de skal ha brød for den, humrer George Grassie og Phen Hunter.

Les flere saker fra Oppland Arbeiderblad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere