I artikkelserien Sløseriprisen har Nettavisen satt søkelys på offentlig pengebruk.

Til prisen har en jury sammensatt av Skattebetalerforeningen og Nettavisen, nominert fem kandidater.

12.000 Nettavisen-lesere har avgitt stemme og kåret en klar seierherre: Ferjefri E39 fikk 34 prosent av stemmene.

På en solid andreplass kommer kunstsiloen til en halv milliard i Kristiansand med 27 prosent av stemmene.

Nye E39 går langs vestlandskysten fra Kristiansand til Trondheim, og skal halvere reisetiden til 11 timer. Det er norgeshistoriens største samferdselsprosjekt ifølge Statens vegvesen, og skulle opprinnelig koste 150 milliarder kroner.

Allerede har prislappen vokst til mer enn det dobbelte. Bare papirarbeidet med planleggingen av superveien har så langt kostet skattebetalerne over 1,2 milliarder kroner.

– Bunnløst hull

Sunnmøringen, journalisten og forfatteren Jon Hustad er kjent for å raljere over politikeres pengebruk. Han mener E39 er en velfortjent vinner av prisen.

– Norsk samferdselspolitikk er et bunnløst hull. Lobbyistene vinner hver gang. Jeg er sur, sier han til Nettavisen.

Han mener E39 er en kompensasjon til Vestlandet for et annet gigantprosjekt ved navn InterCity.

– Østlendingene skal få InterCity, med dobbeltspor overalt og det er selv om Oslo-tunnelen ikke kan slippe gjennom et eneste nytt tog. E39 er vestlendingenes kompensasjon for at de må finansiere lobbyistene i Oslo, tordner Hustad.

Selv yrkessjåførene vil ikke ha veien

Han mener det sier en del når selv yrkessjåførene ved Norges Lastebileierforbund (NLF) er skeptiske til utbygging av veien.

– Geir Mo er Frps tidligere generalsekretær og representerte et parti som ikke akkurat er kjent for å ville holde igjen på offentlig forbruk. Nå er han leder i NLF. Til og med han er mot ferjefri E39. Sjåførene trenger hvilepausene som ferjene gir, og er alt annet enn interessert i å betale skyhøye bompenger som må komme, sier Hustad.

Hustad sukker dypt i det han sier:

– Det er på tide at vi innser at vi ikke er femti millioner her til lands, men 5,5 millioner.

Juryen er fornøyd

Karine Ugland Virik er administrerende direktør i Skattebetalerforeningen og medlem av juryen for sløseriprisen. Hun er fornøyd med at det blir satt søkelys på hvordan skattepengene brukes.

– Folket har talt! Jeg vet ikke hva de har vektlagt, men årsaken til at vi i juryen mener at dette prosjektet fortjener prisen er at vi allerede snakker om gedigne summer for et kjempestort prosjekt hvor samfunnsnytten er uklar, sier hun til Nettavisen.

På tidspunktet hvor avstemningen ble avsluttet var Ferjefri E39 ledende i avstemningen.