NA24.no

Folket sier nei til privatskoler

Sist oppdatert:
En fersk undersøkelse viser at nordmenn ikke er veldig begeistret for private skoler.

Et flertall på 47 prosent av de spurte sier nei til private, kommersielle skoler. 37 prosent mener at slike skoler er greie, mens 16 prosent ikke har bestemt seg.

Undersøkelsen ble gjort i høst av Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste.

Ungdom åpne
Ungdom er mer åpne for slike skoler enn de eldre: Blant de som har gjort seg opp en mening, synes 37 prosent at man ikke burde tillate private skoler, mens 35 prosent synes det er greit. 28 prosent svarer «både-og».

Motstanden mot private skoler er størst blant kvinner. Ser man på regionale forskjeller, er motstanden er størst i Nord- og Midt-Norge, mens folk på Østlandet og i Oslo er minst skeptiske.

SV-erne mest kritiske
Ikke uventet er motstanden mot private, kommersielle skoler størst blant velgere på venstresiden, og aller størst blant SVs velgere, mens velgere på Høyre-siden (Høyre og Frp) er mest positive.

Undersøkelsen ble gjennomført i begynnelsen av september i år i forbindelse med skolevalget. Et representativt utvalg av befolkningen på 1000 personer samt 5000 ungdommer på videregående skole svarte på spørsmål om valg og politikk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere