NA24.no

Folket tror på ny norsk boligfest

Det er folk i Nord-Norge som er de mest optimistiske, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på oppdrag for Nettavisen. 40 prosent av de fra denne landsdelen har tro på økning i boligprisene i tiden fremover. Det er de på Vest- og Østlandet som er mest pessimistiske. Over 20 prosent av disse fra denne landsdelen tror at boligprisene er lavere om ett år, sammenlignet med nå.
Det er folk i Nord-Norge som er de mest optimistiske, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på oppdrag for Nettavisen. 40 prosent av de fra denne landsdelen har tro på økning i boligprisene i tiden fremover. Det er de på Vest- og Østlandet som er mest pessimistiske. Over 20 prosent av disse fra denne landsdelen tror at boligprisene er lavere om ett år, sammenlignet med nå. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB/Scanpix)
- Markedet har en helt annen optimisme nå.

Nærmere 70 prosent av den norske befolkningen tror boligprisene vil stige, eller holde seg uendret, i tiden fremover. Det viser en undersøkelse som Ipsos MMI har gjennomført på oppdrag fra Nettavisen.

- Dette bekrefter den holdningen vi møte ute på visninger om dagen. Markedet har en helt annen optimisme nå, enn den hadde på høsten i fjor, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), til Nettavisen NA24.

35 prosent svarer at de tror boligprisene vil være høyere, i forhold til dagens nivå, om ett år, mens 20 prosent tror boligprisene vil være lavere.

- Mange flere opplever tror, til tross for hva som er blitt spådd av enkelte, det blir mer et positivt marked fremover. Samtidig er det de færreste som tror boligprisene vil stige mye - trenden med kraftig vekst er det få som tror på, sier Dreyer.

- Moderate positive forventinger er det som preger markedet, fortsetter han.

- Kan kjøpe den boligen de drømmer om

Eff-sjefen tror optimismen blant folket først og fremst kommer av at nordmenn føler trygghet i sin økonomiske situasjon.

- De aller fleste opplever at de har en svært trygg arbeidsplass, og en stabil lønnssituasjon, og kan planlegge ut fra det. Mange har økonomi som gjør at de kan flytte på seg, og kjøpe den boligen de drømmer om, sier Dreyer.

Han medgir at optimismen påvirker boligprisene.

- På samme måte som pessimismen preget markedet i fjor, kan optimisme gjøre det samme og påvirke boligprisene i motsatt retning. Jeg opplever at markedet nå er ganske normalisert. Det er ikke veldig mange som tror boligprisene vil falle, men heller ikke mange som tror de vil stige mye - og da har, de aller fleste, et sunt perspektiv på hvordan markedet vil utvikle seg fremover.

- De unge frykter prisstigning

I Ipsos MMI-undersøkelsen er det de unge er de mest optimistiske.

48 prosent av de mellom 18 og 29 år at de tror boligprisene vil stige i tiden fremover. Kun 14 prosent tror på negativ prisutvikling.

- jeg har ikke så god forklaringer på det, annet enn at mange unge står utenfor markedet og frykter prisene vil stige. Det at det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet preger forventingene deres, sier Dreyer.

I undersøkelsene kommer det videre frem at det er de over 60 år som er de mest pessimistiske. Av disse er det kun 27 prosent som ha tro på at prisutviklingen i boligmarkedet vil gå oppover.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening, Christian Vammervold Dreyer, mener folks optimisme kan påvirke boligprisene i oppadgående retning.


- Flat utvikling

EFF la onsdag frem statistikken for februar, og den viste at boligprisene i Norge er 0,9 prosent høyere enn i januar.

Dette var stikk i strid med de negative forventingene som har bygd seg opp om boligmarkedet, siden prisene begynte å falle fjerde kvartal i fjor, og hittil i år har det vært en samlet økning i prisene på 3,2 prosent.

- Jeg har trodd på nullvekst marked i år og vi har begynt året noe bedre enn trodde vi skulle gjøre. Av erfaring så vet jeg de to første månedene tar ut mye av prisveksten. Det er for tidlig å si om det blir videre vekst, men jeg tror fremdeles at utviklingen blir ganske falt, sier Dreyer.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere