NA24.no

For kostbar gasskraft

Statoil og Shell mener det ikke er kommersielt forsvarlig å starte gasskraftverk på Tjeldbergodden med CO2-håndtering.

Selv om det er teknisk mulig å sette i gang gasskraftproduksjon med CO2-håndtering på Tjeldbergodden, er det ikke lønnsomt.

NA24 - din næringslivsavis

Det konkluderer oljeselskapene Statoil og Shell med, etter at de har gjennomført en såkalt mulighetsstudie for kraftproduksjon og CO2-håndtering i Midt-Norge. Studien skulle se på gasskraftproduksjon på Tjeldbergodden med CO2-håndtering og senere kommersiell bruk av CO2 til økt oljeutvinning på Draugen og senere Heidrun.

Den CO2-frie kraften skulle brukes til elektrifisering av offshoreinstallasjoner. Allerede før oppstart av prosjektet understreket de to partene at det uansett ville være svært utfordrende både industrielt og kommersielt, og kreve involvering fra myndigheter og andre industriaktører.

Etter at opptil 90 personer har svidd av rundt 400 millioner kroner på prosjektet, kommer de frem til at verdikjeden er teknisk mulig, men ikke kommersielt gjennomførbar.

«Bruk av CO2 for økt oljeutvinning på Draugen viser seg å ikke være økonomisk lønnsomt, og bidrar dermed ikke positivt i verdikjeden. De ekstra oljevolumene som operatøren for Draugen-lisensen tror kan utvinnes er for lave til å forsvare de nødvendige investeringene på feltet», skriver Statoil i en melding. Blant annet vil ombyggingen av plattformen vært store og krevd et års nedstengning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere