NA24.no

For tung for galgen

Sist oppdatert:
Drapsdømte Mitchell Rupe døde i går av naturlige grunner. Han unnslapp galgen - fordi han var for tung.

HOUSTON (TV 2 Nettavisen): Rupe (51) døde tirsdag på et fengselssykehus i den amerikanske delstaten Washington, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han hadde lenge hatt sviktende helse.

I 1994 slapp han unna galgen da en dommer bestemte at Rupe var for tung til å henges, som på det tidspunktet var delstatens eneste godkjente henrettelsesmetode.

Rupe var da sykelig overvektig og veide mer enn 200 kilo, som var så langt som fengselets vekt gikk. Han hevdet med at man risikerte at en henging ville medføre at hodet ble revet løs fra kroppen. Rupe argumenterte med at dette ville innebære «cruel and unusual punishment» - noe som er grunnlovsstridig i USA.

I 1981 skjøt Rupe to bankfunksjonærer under et ran, og han ble to ganger dømt til døden av juryer, for så å få dommene omgjort av høyere rettsinstanser.

Påtalemyndighetene forsøkte en tredje gang i 2000 å få Rupe henrettet, men ett medlem av juryen sa nei. Det skjedde på et tidspunkt da Washington hadde innført giftsprøyter som henrettelsesmetode, selv om den dødsdømte fortsatt kan velge henging.

Innføringen av giftsprøyter kom som et resultat av Rupe-saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere