*Nettavisen* Økonomi.

For varmt for børsen

Foto: (Scanpix)

Årets første børsuke ble sørgelig til tross for sluttspurten. Mild vinter er ikke investorenes beste venn.

05.01.07 17:26

Januareffekten lar vente på seg på Oslo Børs. Det historiske fenomenet har glimret med sitt fravær de første dagene av 2007.

NA24 - din næringslivsavis

Etter en panikkartet start klarte aksjene å snike seg noe oppover skalaen, men hovedindeksen endte likevel med en nedgang på 0,23 prosent til 429,51 poeng.

I løpet av uken har verdiene på Oslo Børs blitt redusert med rundt 2,5 prosent og dermed har 50 milliarder forduftet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: George Osodi

Varmt vær i USA har sendt oljeprisen rett ned til det laveste på over to år.

- Nordsjøkontrakten har falt over fem dollar over to dager. Det er det største todagersfallet siden desember 2004, forklarer oljeanalytiker Benny Clausen i Norwegian Oil Trading til NA24.

Det er to årsaker til det, forklarer analytiker Benny Clausen.

- Årsaken er først og fremst mildt vær i USA og medfølgende lavt forbruk av fyringsolje. Samtidig har flere av de store aktørene bidratt til et stemningsskifte. Flere store hedgefond har vært aktive på salgsfronten og bidrar til nedgangen, sier Clausen til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ingen grunn til panikk
John Olaisen, analytiker i meglerhuset Carnegie, sier til NA24 at han tror oppsiden er større enn nedsiden når det gjelder oljeprisen.

Et fat nordsjøolje med levering i februar kostet 55,29 dollar ved råvarebørsen i London da Oslo Børs stengte.

Selv om oljeprisen er svært svak er ikke Jan Eilert Fleischer, tidligere forvalter av suksessfondet Gambak, redd for fremtiden.

- De to siste dagene har ikke vært morsomme, men jeg kan ikke se at en mild vinter i USA skal føre til en kraftig oljeprisnedgang, sier Fleischer til NA24.

- Det er ingen grunn til panikk, sier Fleischer til NA24.

Svake oljeaksjer
Statoil falt 1,11 prosent til 155,50 kroner, mens Norsk Hydro endte ned 0,55 prosent til 181 kroner. DNO falt 1,48 prosent, mens PA Resources fikk et fall på 1,30 prosent.

En rekke oljeserviceselskaper fortsatte den svake utviklingen. Blant de viktigste var Songa som falt 2,48 prosent til 59 kroner. Konsernsjefen og et styremedlem realiserte gevinst på aksjer etter å en opsjonstildeling. Seadrill og Acergy reddet seg inn etter en nitrist start og endte nesten uforandret.

Klikk på bildet for å forstørre.

Satser på Telenor
Telenor var et av få lyspunkt for investorene på Oslo Børs fredag. Aksjekursen steg 2,71 prosent til 123,25 kroner. Meglergiganten Morgan Stanley var ifølge TDN Finans ute med en oppdatert analyse på selskapet. Kursmålet ble hevet fra 96 til 131 kroner per aksje og "overweight"-anbefalingen ble beholdt. Blant det som ble trukket frem i analysen er at bråket med Altimo kan snart komme til en løsning samtidig som utsiktene for nøkkelmarkedene i Thailand, Bangladesh og Pakistan ser lyse ut.

Telenor klarte dermed å sette ny rekord på Oslo Børs. Aldri før har selskapets aksjer vært mer verdt og markedsverdien var en liten stund over 210 milliarder kroner. Historisk ny toppnotering for Telenor-aksjen lyder på 125 kroner.

Petroleum Geo Service tok seg kraftig inn på slutten og steg 2,17 prosent til 141,25 kroner. Pareto anbefalte kundene sine å kjøpe PGS etter gårsdagens massive fall.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gorm Kallestad

Spreke lakseaksjer
Lakseaksjene svømte også fremover. Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening melder at prisen på fersk oppdrettslaks antas å ligge på 27,19 kroner per kilo i neste uke. I uke 52 lå lakseprisen på 26,24 kroner, mens den var forventet å ligge på 26,09 kroner kiloen

Pan Fish endte opp 3,06 prosent til 5,72 kroner, mens Lerøy Seafood endte opp 2,31 prosent til 110,50 kroner. Cermaq ble uforandret på 89 kroner.

Tørrbulkaksjene tok seg opp etter at ratene fortsetter å stige både fysisk og i derivatmarkedet. Golden Ocean Group var best i klassen med en oppgang på 4,88 prosent til 10,75 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag