*Nettavisen* Økonomi.

Forbannet Kim konfiskerer biler

Kim Jong-il ble så irritert over en japansk bil som sperret veien at han vedtok å konfiskere alle japanske biler.

19.02.07 19:59

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Nord-Koreas sterke leder har beordret at mesteparten av de japanproduserte bilene i landet skal bli konfiskert, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

NA24 - din næringslivsavis

Kim Jong-il skal ha vært stadig mer misfornøyd med Japan etter at landet innførte sanskjoner som en konsekvens av Nord-Koreas første atomprøvesprengning i oktober i fjor.

- Etter at han besøkte Kumsusan Memorial Palace 1. januar så ha en japansk bil som ikke fungerte og som blokkerte veien og da ga han beskjed om at forsvarskomiteen kunne konfiskere japanske biler, sier en kilde ifølge Yonhap.

Skylder Sverige penger
Ifølge di.se så er majoriteten av bilene i Nord-Korea japanske, men det skal også være en del volvoer som ruller rundt i gatene.

I 1973 ble nemlig 600 biler av modellen 144 i forskjellige farger levert til det kommunistiske landet. Problemet er imidlertid at bilene enda ikke er betalt slik at Nord-Korea skylder svenskene rundt to milliarder kroner. Ifølge avisen skal flere av bilene fortsatt kjøre rundt på veiene.

Flere restriksjoner
FNs sikkerhetsråd lagde en resolusjon med forbud av eksport av luksusvarer til Nord-Korea 14. oktober i fjor. Resolusjonen er konstruert for å straffe Nord-Korea for landets atomprøvesprengning.

Den forbyr også familiemedlemmer av høytstående representanter for landets atomprogram å reise utenfor landets grenser.

Klikk på bildet for å forstørre.

USA har lagt ned eksportforbud på ski, smykker, sportsbiler, iPod og designerklær.

Staselig statsleder
Kim Jong-il skal eie 200 Mercedes S-biler og ha en personlig formue på fire milliarder dollar. Amerikanske myndigheter mistenker diktatoren for å ha tjent store penger på virksomheter som narkotikasmugling, våpensmugling og hvitvasking. Sågar trykking av falske amerikanske dollar skal ha vært en hobby for Kim.

Den årlige gjennomsnittsinntekten for en nordkoreaner er kun på 914 dollar, eller 5600 kroner. Men landet brukte gjennom 90-tallet over 24 millioner dollar bare på å kjøpe luksusklokker og 1,3 millioner dollar på fransk parfyme, ifølge Korea Times.

I en periode var Kim Jong-il verdens største kjøper av Hennessy Paradis konjakk, med et forbruk på over 700.000 dollar årlig. Etter legens anbefaling har han imidlertid endret dietten til eksklusive franske viner.

Tviler på effekten
Men flere tror at selv med blokadene vil luksusvarene strømme inn i landet, i hovedsak via landets sterkeste allierte, Kina. USA prøver derfor å begrense Nord-Koreas innflytelse på Kina.

- Den nordkoreanske befolkningen har mistet både høyde og vekt gjennom årenes løp, og kanskje vil dette bli en liten diett for Kim Jong-il, sa USAs ambassadør John Bolton da FN-sanksjonene ble innført.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.