Forbrukerdepping stanset oppgang

Foto: Richard Drew (AP)

Skuffende forbrukertall stanset tilløp til børsoppgang i USA.

29.09.09 22:26

Tirsdag begynte positivt på Wall Street, men en skuffende måling av forbrukernes tillit til økonomien snudde pluss til minus.

Til slutt endte de viktige indeksene moderat negativt. S&P 500-indeksen falt 0,2 prosent til 1060,6 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Tirsdagens nedtur kommer etter rally mandag, inspirert av flere oppkjøpsmeldinger. Særlig var Abbots og Xerox’ oppkjøp på henholdsvis 6,4 og 6,8 milliarder dollar i fokus. Det kom overraskende på enkelte.

- Det var nok et skremmeskudd for shortselgere. Prisbevegelsen kan ha vært overdrevet av tynt volum i forbindelse med Yom Kippur-feiringen, sier strateg Ian Williams hos Altium Securities til Marketwatch.

Boligfall flater ut
Før børsen åpnet tirsdag kom det tall som indikerer at fallet i boligprisene er i ferd med å flate ut. Case-Shiller-indeksen følger prisutviklingen i de 20 og ti største byene i USA. I juli steg prisene med 1,6 prosent i de 20 største byene sammenlignet med måneden i forveien. I de ti største byene steg prisene med 1,7 prosent. Hvis prisene sammenlignes med juli i 2008 ligger indeksen henholdvis 13,3 prosent og 12,8 prosent lavere for de 20 og ti største byene.

Les mer: Amerikanske boligprisene i klar bedring

Om boligtallene ble tolket positivt, var de siste forbrukertillitstallene skuffende, og sendte børsen markant ned halvannen time etter åpning.

Forbrukertillitsundersøkelsen fra Conference Board kom inn langt under forventningene. I september falt tillitsindeksen til 53,1 poeng fra 54,5 poeng. Økonomene hadde ifølge Bloomberg News forventet en bedring til 57 poeng. Tidligere i måneden kom det en foreløpig rapport som viste at tilliten lå på 54,1 poeng.

Les mer: Skuffende fall i tillten

Resultatsesong for døren
Onsdag er siste dag i tredje kvartal, som ligger an til å bli svært hyggelig for aksjeinvestorene, slik andre kvartal også var det. Men nå er også forventningene blitt høyere i forkant av kvartalsresultatene, som begynner å komme neste uke. Først ute av de tunge selskapene i USA er Alcoa, som skal komme med sine tall onsdag i neste uke.

Tirsdag kom detaljhandelsselskapet Walgreeen, som har avvikende regnskapsår, med tall, og de ble godt mottatt. Selskapet meldte om et resultat etter skatt på 436 millioner dollar, ned fra 443 millioner dollar samme kvartal i fjor. Resultatet utgjør 44 cent pr. aksje, klart bedre enn analytikernes snittforventning på 39 cent. Omsetningen økte 8 prosent til 15,7 milliarder dollar.

Walgreen-aksjen steg 9 prosent.

Fra den hardt rammede mediebransjen begynner det også å komme positive nyheter. Gannett, som er USA største aviskjede, melder tirsdag at selskapet forventer et resultat for inneværende kvartal som er langt høyere enn markedet hadde trodd. Gannett venter nå et underliggende resultat pr. aksje på 39 til 42 cent pr. aksje, mens markedet i snitt hadde ventet 30 cent, ifølge Factsheet. Omsetningen ventes å bli 1,31 til 1,32 milliarder dollar, noe som er litt lavere enn analytikernes snittforventninger på 1,37 milliarder dollar.

Aksjen endte opp 18 prosent.

Les mer: Avisaksje til himmels

Olje litt ned
Oljeprisen falt marginalt tirsdag. På råvarebørsen i New York falt den amerikanske referanseoljen WTI med 13 cent til 66,71 dollar fatet, mens Brent-olje falt 5 cent til 65,49 dollar i London.

På Wall Street falt delindeksen for oljeselskaper 0,9 prosent, mens delindeksen for oljeservice klarte en oppgang på 0,6 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Dagens nøkketall:

Dow Jones -0,48% til 9.742,20

Nasdaq -0,31% til 2.124,04

S&P 500 -0,22% til 1.060,61

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Børs

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag