NA24.no

Forbrukere løftet Asia

Børskommentar Asia, Asia, Nikkei
Børskommentar Asia, Asia, Nikkei Foto: FRANCK ROBICHON (Scanpix)
Sist oppdatert:
Optimisme på de asiatiske børsene.

Det ligger an til den beste børsuken på en måned for de asiatiske indeksene.

Fredag blir optimismen løftet av bedre enn ventede tall for den amerikanske detaljhandelen. Investorene håper mer kjøpevillige amerikanske forbrukere skal bidra positivt til at den globale økonomiske gjeninnhenting skal gå raskere.

Den sammenveide regionindeksen MSCI sendes opp 0,5 prosent, drevet av oppgang i japanske eksportselskap og detaljhandelsselskaper.

Detaljhandelen
I desember steg detaljhandelen i USA med 3 prosent for de butikker som har eksistert i mer enn ett år, ifølge Retail Metrix.

En rekke av de amerikanske butikkjedene og andre detaljhandelsselskaper har begynt å rapportere hvordan salget gikk i julemåneden desember. Av de største har Costco nå meldt at butikkene som holdt oppe mer enn ett år økte omsetningen med ni prosent.

Oppgangen kommer etter en sterk utvikling i bensinprisen og sterke utenlandske valutaer, men slår likevel økonomenes forventninger som tilsa en oppgang på 7,9 prosent. Estimatene er fra Thomson Reuters. Costco-aksjen endte dagen marginalt ned i USA.

Sears Holding fikk en oppgang i salget på 0,4 prosent i desember, og ble sterkt dratt opp av lavpriskjeden Kmart som økte salget med 5,3 prosent. Dette har gjort at de har hevet resultatestimatene for fjerde kvartal. Sears-aksjen klatret hele 12 prosent.

Interiørkjeden Bed Bath & Beyond steg 7 prosent etter å ha kommet med gode kvartalstall og oppjustert resultatutsiktene.

- En viss lettelse
- Positive tall fra den amerikanske detaljhandelen ga en viss lettelse om amerikansk økonomi og i markedene. Dersom utviklingen er sterk videre, vil det ha en positiv effekt på den japanske økonomien og markedene her også, sier strateg Yoshinori Nagano hos Daiwa Asset Management til Bloomberg.

I Tokyo endte Nikkei 225 opp 1,1 prosent, og bilaksjene fortsetter oppgangen. Honda Motor steg 3,1 prosent, mens Toyota klatret 2,9 prosent.

Nøkkeltall fredag (Merk at børsene stenger på ulike tidspunkt)

Japans Topix: + 1,01 %
Japans Nikkei 225: + 1,09%
Hongkongs Hang Seng: + 0,46 %
Kinas CSI 300: + 0,25 %
Kinas Shangai Composite: +1,10%
Taiwans Taiex: + 0,53 %
Sør-Koreas Kospi: + 0,70 %
Singapores Strait Times Index: + 0,28 %

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere