NA24.no

Forbrukeroptimisme ga børsjubel

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Amerikanske forbrukere ser lysere på livet, og det ga solid børsoppgang.

Før start tirsdag så det dystert ut på USA-børsene, men overraskende positive tall for forbrukertillit ga børsene et kraftig løft.

Til slutt endte Dow Jones og S&P 500 opp rundt 2,5 prosent, mens Nasdaq steg når 3,5 prosent.

På Nasdaq lå forbrukerorienterte IT-aksjer, som Apple og Blacberry-produsenten Research in Motion, i front. Andre forbrukerorienterte aksjer gjorde det også godt. For eksempel steg cruiserederiet Royal Caribbean 6 prosent. Finans og oljeservice var også sektore med mange sterke aksjer.

Optimistiske forbrukere
Oppgangen ble utvilsomt drevet av en formidabel oppgang i forbrukertillitsmålingen fra organisasjonen Conference Board.

Mai-verdien endte på 54,9 poeng, mens det på forhånd var ventet et tall like over 40. Samtidig ble april-verdien opprevidert fra 39,2 til 40,8 poeng.

Les mer: Tillit til himmels

Dette tallet bidrog til å snu det som før børsåpning så ut til å bli en dyster dag. For det første var investorene nervøse på grunn av nyheten om at Nord-Korea har gjennomført prøvesprengninger.

I tillegg kom det svært svake boligpristall. Disse viste at boligprisene falt 18,7 prosent i mars, sammenlignet med samme tid året før. Det var verre enn ventet, og nervøse investorer som hadde håpet på et tegn til bedring i det viktige amerikanske boligmarkedet, må dermed vente litt til før disse tegnene viser seg i prisstatistikken til Case/Shiller.

Les mer her: Ny boligskuffelse i USA

Långiverne sier nei til GM
General Motors har ikke klart å bli enig med nok obligasjonseiere om en gjeldsordning, melder amerikanske medier. Det øker sannsynligheten for konkurs.

GM-aksjen endte marginalt i pluss etter store svingninger underveis.

Morgan Stanley har jekket opp Apple-anbefalingen til overvekt, og denne aksjen steg tirsdag 7 prosent.

Olje opp
Den positive forbrukermålingen så også ut til å gi fart for oljeprisen. Den amerikanske referanseoljen WTI for levering i juli steg 1,3 prosent til 63,45 dollar på råvarebørsen i New York. Det er den høyeste sluttkursen siden begynnelsen av november i fjor.

Delindeksen for oljeaksjer steg nær 2 prosent, delindeksen for oljeservice 3,5 prosent.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +2,37% til 8.473,49

Nasdaq +3,45% til 1.750,43

S&P 500 +2,63% til 910,33

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere