*Nettavisen* Økonomi.

Forbrukerrådet advarer: - Populære håndkontroller inneholder skadelige stoffer

PowerA Mini ProEx wired til Xbox 360 er én av håndkontrollene Forbrukerrådet advarer foreldre mot å kjøpe til barna.

Sjekk hvilke håndkontroller til Wii, PS og Xbox som kan være skadelige for barn og unge.

En fersk test av håndkontroller til spillkonsoller som Wii, PS og Xbox, viser at flere av dem inneholder skadelige kjemikalier. Disse bør barn og unge styre unna, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding mandag.

Forbrukerrådet krever et strengere regelverk, og ber foreldre være obs på hva de gir i julegaver til barna sine.

Tre av de testede kontrollerne får rød advarsel i testen. Disse inneholder kjemikalier som er hormonforstyrrende og kreftfremkallende.

– Pass på hvilke spillprodukter du kjøper til barna til jul. Testen viser at noen av dem inneholder stoffer som kan være helseskadelige, og som er forbudt i leker, sier fagdirektør for produktsikkerhet, mat og handel i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gioteck SC-1 wireless sports controller til PS3 får også rødt smilefjes i testen.

Oppdager du at du har kjøpt spillkontroller med skadelige stoffer, er det som regel mulig å bytte.

Det er det danske forbrukerrådet som har gjort en laboratorietest av de mest solgte spillkontrollene for skadelige stoffer. Samtlige av produktene som er gjengitt i tabellen under selges i Norge, hos forhandlere som Elkjøp, Lefdahl, Expert og Cdon.no.

Kun to av spillkontrollene er helt fri for problematiske stoffer, og får grønt smilefjes. Flere produkter inneholder ett eller noen få problematiske stoffer, og får dermed gult fjes. Tre av de testede spillkontrollere får imidlertid rødt, surt fjes for å inneholde flere giftige stoffer som PAHer, klorparafiner, ftalater, bisphenol A og flammehemmere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Pdp Afterglow wireless pro controller til Wii U er den tredje håndkontrollen som får rødt smilefjes i testen.

Stoffene som er funnet i de røde produktene, er helseskadelige, flere av dem er kreftfremkallende og hormonforstyrrende. De farlige stoffene kan overføres fra produkter som vi er i kontakt med. Av den grunn er disse stoffene forbudt i leker, men spillkonsoller er ikke definert som leker i regelverket.

– Det er uakseptabelt at ikke spillprodukter skal leve opp til de samme kravene som leker. Farlige stoffer burde være forbudt i alle produkter som barn og unge bruker, sier fagdirektør Instefjord i pressemeldingen.

Hele testen finner du her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.