NA24.no

Forbrukerrådet tapte mot DNB


Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet gikk på et nederlag fredag. 
Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet gikk på et nederlag fredag.  Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Forbrukerrådet gikk i bresjen for 180.000 kunder

– Etter en samlet vurdering finner retten ikke grunnlag for at andelseierne ikke har fått den ytelsen de har betalt for, heter det i dommen fra Oslo tingrett fredag formiddag.

– Vi er ikke overrasket. Samtidig er vi naturligvis glade for at tingretten er enig med oss i at kundene har fått det de har betalt for, sier DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld.

Forbrukerdirektør Randi Flesland kaller det på sin side en trist dag for norske fondssparere.

– Det er mye i dommen som taler for en anke. Nå vil vi gjøre en vurdering av hva vi gjør videre, sier hun i en pressemelding.

Krevde erstatning

Forbrukerrådet saksøkte DNB på vegne av om lag 180.000 kunder i tre fond i årene 2010 til 2014. Banken anklages for å ikke ha drevet aktiv forvaltning av fondene, selv om kundene har betalt for det. Forbrukerrådet mente kundene burde få tilbakebetalt det de har betalt ekstra sammenlignet med om de hadde investert i et passivt fond, som er langt billigere. Passive fond følger automatisk en børsindeks.

Til sammen er det snakk om 690 millioner kroner.

Finanstilsynet slo i 2015 fast at graden av aktiv forvaltning i DNB Norge-fondene var for lav. Dette var utgangspunktet for Forbrukerrådets sak. I retten kom det fram at DNB mener tilsynet tok feil, selv om de den gang godtok pålegget om å endre praksis.

– Ikke domstolens oppgave

Forbrukerrådet viste til at DNB Norge-fondene scoret lavt på to indikatorer som brukes for å måle i hvilken grad fondene avviker fra børsindeksen som brukes som referanse. Domstolen mener imidlertid at kildene som forsøker å bruke disse til å sette et minstemål for aktiv forvaltning gir «begrenset veiledning».

– Domstolene bør ikke, etter rettens syn, oppstille noen regel om minstegrense for graden av aktiv forvaltning, skriver dommer Ingebjørg Tønnessen, som tilføyer at dette eventuelt må være opp til lovgiver, altså Stortinget.

– Retten har langt på vei gitt Forbrukerrådet medhold i de faktiske forholdene, men kan ikke konkludere i vår favør da de mener dette er en politisk oppgave, sier Flesland.

– DNB Norge-fondene skulle i hovedsak plassere midlene i store og trygge selskaper på Oslo Børs. Dette skulle ikke være høyrisikofond, men fond der man i hovedsak fikk aksjemarkedets avkastning med mulighet for meravkastning. Retten slår fast at dette har vært et aktivt fond hele tiden, og ikke et indeksfond, som Forbrukerrådet har påstått i to år, sier Westerveld.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere