NA24.no

Forbruket øker i USA

Sist oppdatert:
Inntektene og forbruket vokste videre i april.

Forbruket i USA økte med 0,2 prosent i april. Det blir klart etter at det amerikanske handelsdepartementet har frigitt data fredag ettermiddag.

NA24 - din næringslivsavis

Samtidig økte inntektene til husholdningene med 0,2 prosent.

På forhånd ventet økonomene at både forbruket og inntektene til de amerikanske husholdningene ville vokse med 0,2 prosent i april. Det viser estimater innhentet av Bloomberg News.

Samtidig ble inntektsveksten revidert opp til 0,4 prosent i mars fra 0,3 prosent, mens forbruket forble uendret på 0,4 prosent.

Inflasjonen viser en mer dempet veksttakt. Kjerneprisindeksen PCE steg med 0,1 prosent i april, mens det på årsbasis viser en vekst på 2,1 prosent. I mars viste samme indeks en oppgang på 0,2 prosent til 2,1 prosent på årsbasis. Det er over målet til den amerikanske sentralbanken som har et mål der inflasjonen skal ligge mellom 1,5 og 2 prosent.

Private income/spending - USA
Husholdningens inntekter omfatter alle inntektskilder som husholdningene kan anvende til forbruk eller sparing, og baserer seg på en spørreundersøkelse foretatt av det amerikanske handelsdepartementet.

Lønn er den viktigste. Denne kilden vil man allerede ha et bilde av fra sysselsettingsrapporter. Andre inntektskilder er blant annet leieinntekter, renter, utbytte, sosialstøtte og trygd.

Husholdningenes inntekter er en indikator for etterspørselen, men man må også se på forbrukstallet. For psykologiske faktorer kan føre til at husholdningene begrenser forbruket selv om ikke inntektene faller.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere