NA24.no

Forbruksveksten i USA daler

(SCANPIX)
Sist oppdatert:
De private bruker mindre penger på varer og tjenester.

De amerikanske husholdningene økte forbruket med 0,2 prosent i desember. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Samtidig økte inntektene med 0,5 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Økonomene hadde ventet at forbruket ville øke med 0,1 prosent, mens inntektene skulle øke 0,4 prosent.

Samtidig ble forbrukstallet fra november revidert til en økning på 1 prosent fra opprinnelig meldte 1,1 prosent. Inntektene forble uendret på 0,4 prosent.

Kjerneprisindeksen fra PCE viser at inflasjonen økte med 0,2 prosent i desember. For året som helhet økte inflasjonen med 2,2 prosent. Denne indeksen er den uoffisielle målingen som den amerikanske sentralbanken benytter og alt under en vekst på 2 prosent ansees som det sentralbanken kaller komfortabelsone.

Private income/spending - USA
Husholdningens inntekter omfatter alle inntektskilder som husholdningene kan anvende til forbruk eller sparing, og baserer seg på en spørreundersøkelse foretatt av det amerikanske handelsdepartementet.

Lønn er den viktigste. Denne kilden vil man allerede ha et bilde av fra sysselsettingsrapporter. Andre inntektskilder er blant annet leieinntekter, renter, utbytte, sosialstøtte og trygd.

Husholdningenes inntekter er en indikator for etterspørselen, men man må også se på forbrukstallet. For psykologiske faktorer kan føre til at husholdningene begrenser forbruket selv om ikke inntektene faller.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere