NA24.no

Forbud mot kamuflerte pyramidespill

Sist oppdatert:
Det skal bli vanskeligere å verve folk til pyramideselskaper. Det sørger et rykende fersk lovtillegg for.

«TV 2 hjelper deg» har tidligere omtalt pyramidesystemet World Games Inc (WGI). Det verdensomspennende selskapet har operert under dekke av å drive nettverkssalg av et produkt, også kalt Multi Level Marketing (MLM).

World Games Inc hadde mer enn 200.000 norske medlemmer.

Har ikke hatt lovverket
I en rekke land har myndighetene slått ned på WGI og betegnet virksomheten som ulovlig pyramidespill. Men norske myndigheter har ikke hatt lovverket på plass for å gripe inn mot denne pyramide-virksomheten.

WGI voldsomme fremvekst i Norge skyldtes i stor grad markedsøringen av et spill der det ble solgt fiktive aksjer. Pyramiden kollapset på vårparten 2004 og mange nordmenn tapte store penger.

WGIs etterfølger Aspiritus, som også driver med kjøp og salg av fiktive aksjer, er fortsatt utbredt i Norge.

Må dokumentere salg av produkter
Den nye loven gjør at deltakerne i slike MLM-systemer selv må påvise at mer enn halvparten av inntektene kommer fra salg av produkter, og ikke verving av nye medlemmer.

- Med den nye lovtilføyelsen i Lotteriloven, forhindrer vi at folk blir lurt til å delta i pyramidespill som er kamuflert som omsetningssystem som selger produkter, med de sosiale og økonomiske skadevirkningen det ofte fører med seg, sier Gunn Karin Gjul, leder av Aps familiefraksjon.

Gjul mener at tilføyelsen til Lotteriloven på en grei måte er med på å trekke opp grensen mellom lovlige og ulovlige pyramidelignende omsetningssystemer.

Lettere å slå ned på pyramidesystemer
Seniorrådgiver Bård Eikeset i Lotteritilsynet sier til «TV 2 hjelper deg» at han har god tro på at den nye loven vil gjøre det lettere å slå ned på pyramidevirksomhet.

- Pyramideselskapene er nødt til å legge om virksomheten dersom de ikke tilfredsstiller kravene i den nye loven. Vi har så langt ikke vurdert konkrete systemer opp mot den nye loven, men jeg ser kke vekk fra at vi vil ta kontakt med de aktuelle distributørene nå, sier Eikeset.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere