Bilprodusenten skal restrukturere virksomheten og fokusere på de mest lønnsomme modellene og satse mer på el-biler.

- Vi gjør aktive tiltak for å omdanne Fords virksomhet i Europa, uttaler Steven Armstrong. Han er ansvarlig for konsernets aktiviteter i Europa, Midt-Østen og Afrika.

53 000

Disse restruktureringene vil føre til kutt i arbeidsstokken, både de som jobber fast og de som er ansatt på timebasis. Totalt 53 000 ansatte jobber i Ford-konsernet i Europa. Flere medier rapporterer om "tusenvis" av kutt i ansatte.

Bilgiganten håper tiltakene vil bedre driftsmarginen i Europa med 6 prosent. Ford er under press for å restrukturere virksomheten i Europa, etter at erkerivalen General Motors har økt sitt overskudd ved å selge den europeiske delen av Opel og Vauxhall til franske Peugeot.

Ford tapte i tredje kvartal i fjor 245 millioner euro, tilsvarende over 2 milliarder kroner og har slitt med fallende markedsandeler i Europa.

Jaguar følger etter

Jaguar, som tidligere var eid av Ford, men nå indiske Tata, må også kutte tungt. Ifølge britiske medier er det snakk om at opptil 5000 mister jobben hos den mer luksuriøse bilprodusenten. Jaguar har i alt 44 000 ansatte i Storbritannia. I fjor måtte 1000 arbeidere gå ved en fabrikk i Midt-England.

Det er snakk om at de massive jobbkutten er en del av planene for å spare hele 2,5 milliarder pund, altså over 25 milliarder kroner, og som følge av sviktende salg i Kina. Dette er imidlertid ikke bekreftet.