NA24.no

Fordømmer norsk oljeleting i Irak

Sist oppdatert:
Det norske oljeselskapet DNO beskyldes for å opptre som en krigsprofitør i Irak.

Norske DNO trakk det lengste strået da den første utenlandske oljekontrakten i Irak etter Saddam Husseins fall skulle fordeles. Nå kommer reaksjonene.

- En krigsprofitør
- DNO er en krigsprofittør. Å lete etter olje på ryggen av en okkupasjon er umoralsk, sier Vegard Velle, styremedlem i Fredsinitiativet, organisasjonen som har frontet motstanden mot Irak-krigen i Norge.

Han viser til at kontrakten om leteboring i Nord-Irak også har fått omtale i flere utenlandske medier og at den åpenbart er omstridt.

«En kontroversiell avtale om oljeleting», skriver for eksempel San Fransisco Chronicle og viser til at det er de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak og norske DNO som har framforhandlet avtalen, uten godkjennelse fra sentralregjeringen i Irak. Dette kan bil en het potet i en tid med økt etnisk spenning, ifølge avisa.

Frykter økt terrorfare
- Når amerikanske storaviser kaller dette et farlig maktspill, er det grunn til å lytte. Vår største innvending er at dette er umoralsk fordi et utenlandsk selskap på denne måten forsyner seg av Iraks oljeressurser. Men det er også grunn til å frykte økt terrorfare mot Norge, sier Velle til TV 2 Nettavisen.

Nå oppfordrer han utenriksminister Jonas Gahr Støre til å redegjøre om denne kontrakten og fortelle om den er i tråd med norsk politikk i området.

- Oljen tilhører irakerne
Fredsinitiativet peker på at DNO er det første oljeselskapet i verden som har inngått en slik kontrakt i det okkuperte Irak. De tror ikke andre selskaper vil sitte på sidelinjen og gå glipp av lønnsomme kontrakter.

- At et utenlandsk oljeselskap nå går i gang med å lete etter olje i Irak, kan for alvor starte kappløpet i oljeindustrien om å få kontrollen over irakernes olje. Oljen i Irak tilhører det irakiske folket. DNO bør derfor holde fingrene av oljefatet, sier Velle.

DNO avviser kritikk
Administrerende direktør i DNO, Helge Eide, sier til NTB at selskapet føler seg på trygg grunn. Han sier representanter for det irakiske oljedepartementet har vært til stede på flere møter der oljeboringen i Nord-Irak har vært drøftet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere