NA24.no

Fordømmer taus Rice

Sist oppdatert:
Condoleezza Rice skylder Europa en forklaring på de hemmelige fangetransportene, hevder en rapport til Europarådet.

En rapport som ble lagt fram for Europarådets parlamentarikerforsamling tirsdag slår fast at USA trolig har bortført fanger og fraktet dem til andre land, melder AP.

- Juridiske dokumenter fra enkelte land ser ut til å vise at individer ble bortført og overført til andre land uten respekt for rettsregler, skriver den sveitsiske senatoren Dick Marty i rapporten.

Rice
Marty, som har ledet granskingen av de påståtte fangetransportene, beklager at USAs utenriksminister Condoleezza Rice ikke har gitt noen forklaring på transportene. I forrige uke måtte Rice svare på spørsmål om saken under Natos utenriksministermøte i Brussel. Hun benektet ikke at fangetransportene hadde funnet sted, men nøyde seg med å understreke at «USA ikke frakter fanger til land for at de skal bli torturert».

Les hele rapporten her (ekstern lenke)

Brudd
Europarådets parlamentarikerforsamling ba om rapporten etter avsløringene av at USA trolig hadde holdt terrormistenkte fanger i hemmelige fengsler i Polen og Romania. Samtidig ba parlamentarikerne om at transporten av fanger i regi av CIA måtte kartlegges.

- Dersom påstandenestemmer, kan medlemsland bli anklaget for alvorlige brudd på forpliktelsene de har overfor Europarådet, heter det i rapporten.

Sola
-Dette er en viktig rapport for det norske utenriksdepartmentet. De bør gjennomgå dette svært nøye, sier Amnesty-leder Petter Eide til TV 2 Nettavisen.

Han peker på at Bush-administrasjonen tidligere har benektet eksistensen av hemmelige fengsler og fangetransporter, og at flere fly som skal ha vært brukt i fangetransporter har landet i Norge eller krysset norsk luftrom. Blant annet har flere fly landet på Sola.

-Det er ingen grunn til å stole på amerikanerne på dette området. De har benektet en rekke av disse tingene i flere å, samtidig som pressen og andre organisasjoner har avdekket noe vi mener er ulovlig, fortsetter han.

Vannbrett
Lederen for den norske avdelingen av Amnesty International peker også på at Condoleezza Rice har gjort det til et poeng at USA ikke driver tortur slik amerikanerne definerer begrepet.

- Bush-administrasjonen hevder blant annet at bruk av det såkalte vannbrettet – som får fanger til å tro at de er i ferd med å drukne – ikke faller inn under begrepet tortur. Jeg tror ingen norsk ekspert er enig i dette, sier Petter Eide.

Utenriksdepartementet ønsket tirsdag ikke å kommentere rapporten. Unteriksminister Jonas Gahr Støre deltar denne uka på WTO-toppmøtet i Hong Kong.

Brudd
Dick Marty har bedt om loggbøker for å finne ut rutene til flere dusin fly som skal ha vært brukt til fangetransporter i regi av CIA. Ved å chartre private fly, har amerikanske myndigheter unngått å måtte få diplomatisk klarering for flygingene.

Han har også bedt om satellittbilder av flybasene Sczytno-Szymany i Polen og Mihail Kogalniceanu i Romania. Menneskrettighetsorganisasjonen Human Rights Watch hevder at basene er blitt brukt som hemmelige fengsler av USA.

Paven mot Bush
I en dårlig skjult advarsel til USA, advarte pave Benedikt XVI tirsdag land mot å rettferdiggjøre mishandling fordi man er i krig.

- Fiender kan ikke gjøre hva som helst med hverandre, sa Paven tirsdag i sin årlige tale om fred.

- Vatikanet er overbevist om at humanitære lover må bli respektert selv i krig, fortsatte paven.

Selv om han ikke nevnte USA direkte, ble uttalelsen tolket som en klar kritikk av Bush-administrasjonen. En talsmann for Vatikanet bekreftet at advarselen fra Benedictus XVI også gjaldt krigen i Irak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere