*Nettavisen* Økonomi.

Foreldre fortviler over «Modern Warfare 2»

Foto: Stillbilde fra «Modern Warfare 2» (Infinity Ward)

Barnevakten mottar rekordmange telefoner om skytespillet «Call of Duty: Modern Warfare 2».

25.08.10 08:59

Barnevakten er en organisasjon som har som mål å veilede foreldre og voksne til å gi barn en mediehverdag i henhold til FNs barnekonvensjon.

Data- og TV-spill er en naturlig del av opplysningsarbeidet, og på toppen av agendaen finner vi skytespillet «Call of Duty: Modern Warfare 2».

– Vi blir nedringt av oppgitte og fortvilte foreldre angående «Call of Duty», sier spillsjef Odd Arild Olsen i Barnevakten.

«Call of Duty: Modern Warfare 2» har 18 års aldersgrense, og ble kritisert for sitt voldelige innhold under lanseringen før jul 2009. Spesielt er det en terroraksjon hvor du som spiller er med på massakre av sivile, som fikk kritikere til å heve fingeren.

Det hindret naturligvis ikke salget for det etterlengtede spillet, som solgte for svimlende 1,8 milliarder kroner den første dagen det var i salg. Det er ny rekord for noe underholdningsprodukt inkludert kinopremierer i USA.

«Alle andre har det»

Det er med andre ord svært mange spillere også i Norge som eier et eksemplar av «Modern Warfare 2». Da blir det ekstra vanskelig for foreldre med unge tenåringer å holde igjen.

«Modern Warfare 2» har fått mye medieoppmerksomhet, og det blir nok nærmest som et statussymbol å regne i venneflokken å eie dette spillet, mener Odd Arild Olsen.

Olsen forklarer at ungdom kan oppleve et stort sosialt press for å spille «Modern Warfare 2», ikke minst takket være muligheten til å spille med kameratene over nett.

Enkelte foreldre opplever at de har valget mellom å kjøpe spillet, eller å risikere at tenåringen deres blir mobbet.

– Det er i hovedsak foreldre til unge gutter i 12-14-års alderen som tar kontakt. Bakgrunnen er at sønnen ønsker seg dette spillet som «alle andre har». Men det er viktig å understreke at dette som regel ikke stemmer, ikke alle har spillet, sier Olsen til Spillmagasinet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ha en åpen dialog

Olsen oppfordrer foreldre til å snakke både med andre foreldre i samme situasjon og barna sine om hvorfor noen spill har voksen aldersgrense. Det er mye enklere å overholde regler dersom foreldrene til ditt barns kamerater har de samme reglene.

I andre tilfeller kan det være en idé å snakke med skolen.

– En vei å gå kan være å snakke med læreren, og at man kan kalle sammen til et foreldremøte der temaet kan diskuteres. Dermed kommer ikke saken fra enkelte foreldre, men fra skolen, foreslår Olsen.

Ulovlig å skaffe mindreårige voksenspill?

Medietilsynet opplyser at dataspill ikke er spesifikt regulert av norsk lov, slik som film og videogram er. Det finnes altså ikke noe lovhjemmel for å hindre at barn under 18 år kjøper spill med grove voldsskildringer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ethan Miller (Scanpix/AFP)

Dataspill kan likevel bli rammet av straffelovens § 382:

«Med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder eller med begge deler straffes den som utgir eller frambyr til salg eller leie eller på annen måte søker å utbre film, videogram eller lignende der det i underholdningsøyemed er gjort utilbørlig bruk av grove voldsskildringer.»

Dataspill omfattes av formuleringen «eller lignende». At et spill kan omfattes av straffeloven går på innholdet i spillet, ikke aldersgrensen som er veiledende og ment som en oppfordring til til foreldre og forhandlere.

Ifølge Medietilsynet er ingen spill blitt forbudt. Det har heller ikke vært noen rettssaker. Actionspillet «Grand Theft Auto III» ble anmeldt av barneombudet og Forbrukerombudet, men anmeldelsen ble henlagt.

Få hjelp i spilljungelen

I Norge preges de fleste spillcovere av aldersgrense og innholdsveiledning tilrettelagt av Pan European Game Information (PEGI).

Men hva innebærer det egentlig at et spill har 12-års aldersgrense, og hva betyr de ulike ikonene?

Spillmagasinet har skrevet en enkel gjennomgang av de forskjellige symbolene og hva aldersgrensene innebærer. Les guiden til å kjøpe riktige dataspill.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.