*Nettavisen* Økonomi.

Foreløpig nedgang

De amerikanske børsene startet sopm ventet ned, men en solid makropakke kan snu det hele.

28.12.06 18:00

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Julesesongen er tradisjonelt flott for markedene. Investorene bruker gjerne den siste tiden av året til å supplere og endre på porteføljene slik at alt er klappet og klart til nyåret, og dette bidrar gjerne til oppgang på børsen. Gårsdagens boligtall sendte Dow Jones til ny rekord, men det var ikke ventet at denne skulle slås i dag. Det spås også at Apple-aksjen, i likhet med i går, kommer til å få en volatil behandling grunnet opsjonstriksingsmistanker. Hele uken ventes det liten omsetning.

Men det har kommet en solid makropakke som investorene nå fordøyer, og som kan snu spådommene. Samtidig kan også tallene ironisk nok fungere andre veien. For dersom investorene tolker det dit hen at tallene kan bidra til rentehevninger sender de markedet ned.

NA24 - din næringslivsavis

De toneangivende
Rekordindeksen Dow Jones starter ned med 0,12 prosent, mens den bredere S&P 500-indeksen detter med 0,17 prosent. Teknologitunge Nasdaq faller med 0,25 prosent.

Suveren makropakke
Innkjøpssjefene i Chicago-området feirer julehøytiden.

Det viser den månedlige innkjøpssjefindeksen for Chicago-området publisert i ettermiddag. Indeksen endte på 52,4 i desember mens det var ventet 50, viser tall fra Bloomberg News.

Chicago PMI - USA

Chicago PMI er den viktigste av flere regionale undersøkelser om gjøres blant innkjøpere i bedrifter. På landsbasis heter undersøkelsen ISM manufacturing survey.

Tallet fremkommer ved at man trekker antallet innkjøpssjefer som ser fremgang fra dem som ser nedgang og legger til 50. Resultatet blir at et tall under 50 indikerer nedgang, mens et tall over 50 indikerer oppgang.

Slike undersøkelser er viktige fordi de foretas blant personer som må antas å sitte tett på den økonomiske utviklingen i bedriftene, samtidig som de publiseres raskt etter at undersøkelsene er gjennomført. På den andre siden reflekterer de synspunkter, ikke harde fakta.

Sterk tillit
Tillitsindeksen fra USA var også sterkere enn ventet i desember. Den amerikanske forbrukertilliten var i desemberr på 109 poeng, ifølge tall fra The Conference Board..

Dette var sterkere enn hva økonomene hadde ventet. Ifølge Bloomberg News var det ventet at forbrukertilliten ville være på 102 poeng i november.

Consumer confidence/Consumer sentiment - USA
Det er to ulike målinger av forbrukertillit i USA, en utført av non-profit-organisasjonen Conference Board, en annen utført av University of Michigan. Den første kalles Consumer Confidence, den andre Consumer Sentiment, men det er samme sak.

Begge er spørreundersøkelser hvor tusener av husholdninger spørres ut som synspunkter på den økonomiske utviklingen, slik de opplever den. Begge består også av to hoveddeler: Ett tall for situasjonen nå, et annet for forventninger til fremtiden.

En svakhet ved slike indekser er at de påvirkes av forhold som ikke alltid fører til konkret høyere eller lavere aktivitet hos forbrukerne. Det kan være politisk usikkerhet eller en spesielt positiv eller negativ allmenn nyhet.

Derfor er det bare betydelige endringer i indeksene som bør vektlegges, men da kan de også være et godt signal på endringer i forbrukernes oppførsel.

Undersøkelsen til Conference Board offentliggjøres den siste tirsdagen i den måneden den gjelder. Undersøkelsen til University of Michigan kommer i to runder: En foreløpig versjon den andre fredagen i den måneden den gjelder, og en endelig på den fjerde fredagen i måneden.

Boligopptur
Foruten dette ble det i går meldt at salget av nye boliger i USA var mye sterkere enn ventet. Men det viste seg i dag at også salget av brukte boliger steg atskillig mer enn forventet i november.

Statistikk fra amerikanske statistikkmyndigheter viser at salget av brukte boliger steg med 0,6 prosent i november sammenlignet med måneden før. Dermed er det nå en sesongjustert årstakt på 6,28 millioner boliger.

Dette var atskillig mer enn det som var ventet av analytikerne. Ifølge deres estimater hadde de ventet en nedgang på 0,8 prosent, ifølge Bloomberg.

Salget av nye boliger steg med 3,4 prosent i USA i november.

Statistikk fra det amerikanske Handelsdepartementet viser at veksten var klart høyere enn det som var ventet.

Tallknuserne hadde ifølge Bloomberg ventet at veksten i november ville bli på 1,6 prosent til 1.018.000 solgte enheter, mens det altså viste seg å ende på 3,4 prosent til en sesongjustert takt på 1.047.000 boliger sammenlignet med måneden før.

Salget har til nå falt med 15,3 prosent det siste året. Gjennomsnittsprisen for nye boliger som er solgt i USA steg til 257.100 dollar fra 243.800 dollar.

I forkant av de ukentlige oljelagertallene steg frontkontraktene på WTI-oljen med 17 cents til 60,51 dollar fatet.

Flere søkte trygd
Det møtte opp flere førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd, men det var mindre enn ventet.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd økte med 1.000 til 317.000 i forrige uke.

Tall fra Bloomberg News viser at økonomene ventet at antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd skulle ende på 320.000.

Antall personer som fortsetter å motta arbeidsledighetstrygd i USA steg til 2,53 millioner personer mot estimerte 2,5 millioner personer.

Uventede oljelagre

Klikk på bildet for å forstørre.

De amerikanske oljelagrene falt med 8,1 millioner fat til 321 millioner fat forrige uke, ifølge det amerikanske energidepartementet. Tallknusernes konsensus lød på en nedgang på 2,5 millioner fat, ifølge estimater som Bloomberg innhentet.

Lagrene av bensin og destillater steg imidlertid, mye grunnet den varme vinteren. Bensinlagrene steg med 2,9 millioner fat, mens det var ventet at de ville stige med 0,75 millioner fat. Lagrene over destillater steg med 0,5 millioner fat som var på linje med spådommene.

Raffineringsutnyttelsen steg med 0,2 prosent fra uken tidligere til 90,9 prosent, men dette var litt svakere enn Bloombergs konsensus som lød på 91 prosent.

Prisen på et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i februar, begynte umiddelbart å stige og koster nå 60,65 dollar. Dette er en foreløpig oppgang på 31 cents.

Dagens nøkkeltall
Dow Jones 12.495,83 -0,12%

Nasdaq 2.425,08 -0,25%

S&P 500 1.424,37 -0,17%

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.