NA24.no

Foreslår ny pensjon til hundretusenvis

Finansminister Siv Jensen (Frp) har fått et nytt forslag i fanget.
Finansminister Siv Jensen (Frp) har fått et nytt forslag i fanget. Foto: Heiko Junge
Banklovkommisjonen har utredet et eget alternativ for ytelsespensjon i privat sektor som kan sikre en årlig ytelse på 15 til 20 prosent på toppen av folketrygden.

Kommisjonen leverte tirsdag sitt forslag til hvordan en slik ordning kan fungere til finansminister Siv Jensen (Frp). Ordningen kan sammenlignes med en offentlig tjenestepensjon eller en privat AFP der arbeidstakere sikres en årlig ytelse som står i forhold til lønna.

– Lovutkastet i utredningen viser at det er mulig å etablere en ytelsesbasert alderspensjon for privat sektor som er tilpasset en ny alderspensjonsordning om dette er ønskelig, heter det i en pressemelding fra Banklovkommisjonen.

Ikke enige

Men kommisjonen er ikke enig på helt sentrale punkter, og deler av kommisjonen ønsker ikke å etablere et nytt ytelsesprodukt. NHO har gått klart imot en ny ytelsesordning, mens arbeidstakerorganisasjonene ønsker dette alternativet. Anbefalingene i utredningen fra kommisjonen er ikke krystallklare. Også i denne ordningen vil det være opp til arbeidsgivere å velge mellom minimum- og maksimumsløsninger.

Årlig opptjening

Grunnleggende kan ordningen som skisseres, sikre årlige ytelser i spranget mellom 15 og 20 prosent på toppen av folketrygdens ytelser. Opptjeningen skjer ved at en viss prosentandel av lønna for hvert år du er medlem i ordningen. Full opptjening kommer etter 40 år. I utredningen anslås maksimal prosentandel til å være mellom 0,35 prosent (som gir 15 prosent ved full opptjening) og 0,5 prosent (som gir 20 prosent ved full opptjening). Ytelsen du oppnår ved 67 år kan bli lavere på grunn av levealdersjustering.

Oppregulering

Hvis forslaget får tilslutning i Stortinget, kan private arbeidsgivere i framtiden velge mellom ytelsespensjon, innskuddspensjon, hybridpensjon eller beholde den gamle foretakspensjonen.

– Forskjellen mellom denne ytelsesmodellen og hybriden og innskuddspensjon, er at det skal være oppregulering av pensjonsbeholdningen ved lønnsveksten. Arbeidsgivere kan ikke velge seg bort fra dette ansvaret slik de kan i hybridmodellen og innskuddsordninger, sier Unios sjeføkonom Erik Orskaug til NTB. Han har deltatt i Banklovkommisjonens arbeid med private tjenestepensjoner siden 2009.

Godt alternativ

Arbeidstakerorganisasjonen Unio mener det er viktig at virksomheter og bedrifter kan velge et ytelsesbasert alderspensjonsprodukt for sine ansatte.

– En ytelsesordning kan være et godt alternativ som sikrer opptjente rettigheter, livsvarige pensjoner og større forutsigbarhet for pensjonens størrelse, sier Unio-leder Anders Folkestad. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere