Foreslår tidenes gavepakke

Foto: (Scanpix)

SV-politiker ønsker at staten skal kjøpe Hurtigruten til blodpris.

12.01.09 17:10

I et intervju med Avisenes Nyhetsbyrå mandag tar SVs stortingsrepresentant Lena Jensen til orde for at Staten bør selge SAS-aksjene og kjøpe 60 prosent av Hurtigruten.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg tar nå til orde for at staten kjøper seg inn med 800 millioner kroner i Hurtigruten ASA. Det vil gi staten en eierandel på 60 prosent. Staten bør altså gå inn som hovedaksjonær i Hurtigruten, uttalte Jensen til ANB.

Pris? Hvilken pris?
Det er bare ett problem ved dette: Hurtigruten er tirsdag verdsatt til litt over 550 millioner kroner på børsen. Dermed vil altså Jensen, som sitter i medlem av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, tilsynelatende betale en ganske stiv overpris for aksjene i Hurtigruten. Tirsdag ligger aksjekursen rundt 3,50 kroner.

- Forslaget er basert på en aksjekurs på 20 kroner, som er et nivå aksjen har ligget på, sier Jensen til NA24.

- Det er riktig at aksjen har vært på dette nivået, men det var i mai 2007. Hvorfor har du basert forslaget på denne kursen når aksjen kjøpes på børsen til tre kroner?

- Da må jeg nesten sjekke tallmaterialet mitt og komme tilbake til deg, sier Jensen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Aksjonærfiendtlig redning
I forslaget som ble kjent tidligere mandag sier ikke Jensen noe om hvordan hun vil at staten skal gå inn i Hurtigruten, eller når dette skal gjøres.

- Hurtigruten trenger en løsning så fort det lar seg gjøre, og selskapet trenger et stabilt og ansvarlig eierskap som staten representerer, sier Jensen, og legger til:

- Dette vil være en vurdering som regjeringen eventuelt må gjøre.

Skjær i sjøen
Hun nevner likevel at hun ser for seg enten et oppkjøp eller en emisjon der staten kommer inn på eiersiden. En emisjon i Hurtigruten der staten tar 60 prosent av aksjene vil sørge for en heftig utvanning av de andre aksjonærene i selskapet, og det er lite trolig at styret i selskapet vil gå inn for en slik løsning.

Et annet problem for staten, og Jensens utspill, er børsreglementet. Skal staten kjøpe seg opp til 60 prosent i Hurtigruten må de også legge inn bud på hele selskapet.

- Staten står selvsagt fritt til å kjøpe aksjer i markedet, i likhet med alle andre, men jeg ser ikke helt at man kan komme på 60 prosents eierandel. Staten eier ikke noe i Hurtigruten nå, meg bekjent, og skal de kjøpe seg opp er det regler om pliktig tilbud til alle aksjonærene å ta hensyn til, sier Kristian Falnes, investeringsdirektør i Skagenfondene til NA24. Skagen Vekst, som er forvaltet at Falnes, er en av de største eierne i Hurtigruten.

- Ingen grunnstøting
Falnes stiller seg også spørrende til timingen på utspillet. Hurtigruten har brukt høsten til å gjennomgå selskapet og like før jul fikk man hentet inn friske penger i en emisjon.

- Aksjonærene har stilt opp, så det er ikke snakk om noen finansiell grunnstøting for Hurtigruten nå, sier Kristian Falnes i Skagenfondene, og fortsetter:

- Garantien fra eierne og kreditorene sammen med det som har kommet av driftsmessige tiltak skal være nok til å få selskapet på rett kjøl.

Han er imidlertid enig med SV-representanten i at det blir vanskelige tider for Hurtigruten fremover.

- Det blir krevende for Hurtigruten fremover. I likhet med andre reiselivsselskaper vil de merke den negative utviklingen i realøkonomien. Spørsmålet blir derfor hvor alvorlig kredittkrisen slår inn i realøkonomien.

NA24 har stilt Jensen to oppfølgingsspørsmål i denne forbindelse og venter fortsatt på svar på disse. Jensen har heller ikke kommet tilbake med utdypende informasjon om verdsettelsen av Hurtigruten, som angivelig baserer seg på informasjon fra 2007.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag