*Nettavisen* Økonomi.

Foreslo venn etter at kandidatene var plukket ut

Foto: (NTB scanpix)

Trond Giske foreslo Sandvik etter utvelgelsen.

Først da listen med forslag til kandidater til nytt Telenor-styre var klar, kom forslaget om å gi Trond Giskes venn, Tore O. Sandvik, en plass fra Nærings- og handelsdepartementet.

Listen med forslagene til nye styremedlemmer var klar 11. mars i fjor. Først 29. mars kom innspillet fra Nærings- og handelsdepartementet om å fremme kandidaturet til fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag. Begrunnelsen var at nominasjonskomiteen hadde lagt for stor vekt på internasjonal kompetanse i sin utvelgelse.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ned Alley (NTB scanpix)

- Største eier (staten, red.anm.) kom med sitt innspill med den begrunnelse at det var behov for større forståelse for norske forhold i styret. Det var et kompetansekrav som ikke var fremmet tidligere i prosessen, sa daværende leder for nominasjonskomiteen, Jan Erik Korssjøen, under den åpne stortingshøringen om regjeringens eierskapsutøvelse onsdag.

Statens representant i nominasjonskomiteen hadde verken spilt inn navn eller kompetansekrav tidligere i prosessen, som startet allerede i august året før. Innspillet om å finne en plass til Sandvik kom så sent at komiteen måtte gå over tidsfristene den hadde gitt seg selv.

- Staten har, som andre eiere, full rett til å spille inn kandidater. Vi intervjuet denne kandidaten og mente han ikke var godt nok kvalifisert til å danke ut noen av de kandidatene vi allerede hadde satt på vår liste, sa Korssjøen.

Sandvik ble vraket til styret og plassert i bedriftsforsamlingen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.