NA24.no

Forhandlet da Reiten trakk seg

Sist oppdatert:
Samme dag som Reiten gikk av var oljegiganten i møte med Libya.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Samme dag som Eivind Reiten gikk av som styreleder i StatoilHydro, var representanter for oljegiganten i møte med libyske kolleger. Der ble StatoilHydros fremtid i landet diskutert.

NA24 - din næringslivsavis

Eivind Reiten trakk seg torsdag kveld som følge av den såkalte Libya-saken. I en pressemelding, skrev Hydro at foreløpige undersøkelser kan tyde på at selskapet kan ha benyttet et tidligere omtalt konsulentselskap knyttet til petroleumsvirksomheten i Libya mer aktivt enn først antatt.

Les mer: Alt om Reitens avgang

- Helt naturlig
- Som en del av sammenslåingsprosessen mellom Statoil og Hydro er det helt naturlig at vi tar kontakt med våre samarbeidspartnere for å diskutere nåværende status og videre utvikling, sier pressekontakt for Internasjonal Undersøkelse og produksjon Kjersti Morstøl til NA24.

- Men betyr det at StatoilHydro vil øke investeringene i Libya?

- Vi har både letevirksomhet og produksjon i Libya - og arbeidet med dette foregår som normalt, sier Morstøl.

Nå skal StatoilHydro være interessert i å utvikle operasjonene i det Nordafrikanske landet, ifølge Bloomberg.

StatoilHydro møtte styrelederen i det statskontrollerte oljeselskapet National Oil Corp., Shokri Ghanem, i hovedstaden Tripoli.

Ifølge Bloomberg sier det statlige oljeselskapet at StatoilHydro vil forsøke å utvikle operasjonene i landet.

- Møtet gjennomgikk selskapets operasjoner i Libya og måter til å utvikle det. Det var også gjennomgang av fusjonsskrittene mellom Statoil og Hydro, sier selskapet, ifølge Bloomberg.

Oljemilliarder
I august annonserte landet en ny budrunde for energikontrakter, denne gangen på 41 offshoresektorer som kan inneholde naturgass verdt flere milliarder dollar, ifølge CNNMoney.com.

Oljeselskapene som skal ha vist interesse for budrunden stammer fra flere land foruten Norge som Canada, Storbritannia. Thailand, Japan, India, Algerie og Saudi-Arabia. Flere av verdens største oljeselskaper har allerede interesser i Libyas olje og gass.

FN innførte i 1992 sanksjoner, etter at agenter fra landets hemmelige tjeneste var innblandet i bombingen av Pan Am-ulykken i 1988, som hindret mesteparten av de vestlige oljeselskapene i å operere i landet. Disse sanksjonene ble fjernet i 2004, etter at Libya sa de avviklet sitt atomprogram og samarbeidet i etterforskningen av Pan Am-ulykken.

Som en følge av sanksjonstiden har mye av landets olje- og gassforekomster forblitt uutviklet, og landet er faktisk det i Afrika med størst oljereserver.

Ønsker ærlig handel
Libya har tidligere signalisert at de ønsker en ærlig handel med oljeselskapene.

- Gjennomsiktighet betyr ikke bare at det er på vår side alene. Det må også være en forpliktelse fra selskapenes side om at de skal være gjennomsiktige, sa landets daværende statsminister Shukri Ghanim for et par år siden, ifølge BBC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere