NA24.no

Forhatt familie tjente milliard på Twitter-melding

Sist oppdatert:
- Dette er typisk oppførsel til Glazer-familien.

Denne uken ble det klart at Manchester United gir David Moyes sparken som manager.

Engelske medier slo nyheten opp mandag kveld og dagen etter bekreftet klubben dette på det sosiale mediet Twitter.

Klubben som i et par år har vært børsnotert i USA ble løftet av investorene da markedet åpnet.

Da handelen stengte tirsdag kveld hadde aksjekursen steget med hele seks prosent til 18,78 dollar.

Malcolm Glazers aksjer ble cirka en milliard kroner mer verdt etter at denne Twitter-meldingen ble sendt.

Klubben steg med det med 1,1 milliarder norske kroner i verdi, og de som kan glise bredest er de samme som sendte ut denne beskjeden:

Amerikaneren Malcolm Glazer og hans familie eier nemlig vel 90 prosent av fotballklubben.

De kjøpte klubben for 1,4 milliarder dollar for nesten ti år siden og så langt har det vært en kanoninvestering. Nå prises deres andel til cirka 2,8 milliarder dollar - altså det dobbelte av hva de en gang betalte.

Totalt er klubben nå verdt vel 18,5 milliarder kroner, noe som er cirka ti ganger mer enn italienske Juventus.

David Moyes skal ha fått beskjed om at han mistet jobben etter at engelske medier hadde fått vite om det.


Svindyrt selskap
Men det vil ikke si at aksjen er godt kjøp nå.

- Selskapet prises til en P/E på 59,9 basert på forventet inntjening i 2014. Dette er dyrt sammenlignet med det generelle markedet, der S&P 500 indeksen har en gjennomsnittlig p/e på 17,9, sier Karl Oscar Strøm, investeringsdirektør hos Nordnet, til Nettavisen NA24.

Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm.

Tradisjonelt regnes en aksje med en aksjepris mot estimert resultat (P/E) på over 30 som dyrt.

- En høyere P/E kan rettferdiggjøres dersom selskapet oppviser høyere vekst i inntjeningen enn gjennomsnittet, men det motsatte ser ut til å være tilfelle. Siste år har Manchester United vist cirka null i inntjeningsvekst, mens inntjeningsveksten for S&P 500 var 14,1 prosent i 2013. Også basert på bokførte verdier ser Manchester United relativt dyr ut med en pris/bok på 3,5 mot S&P 500 snitt på 2,6, sier Strøm.

Dårlige investeringer
Det å kjøpe aksjer i sportsklubber regnes da tradisjonelt heller ikke som den beste investeringen.

Selskapene betaler ikke utbytter og historisk gjør de det dårligere enn markedet.

- Manchester United betaler heller intet utbytte, mens snittutbyttet i markedet er på cirka 2 prosent. Aksjen har steget 14 prosent hittil i år, men er kursmessig flat i forhold til på denne tid for ett år siden. Det har således ikke vært snakk om noen særlig avkastning, sier Strøm.

I tillegg har aksjonærene tilnærmet null makt. Aksjene som er lagt ut i markedet er A-aksjer med en tidel av stemmeretten til familiens B-aksjer. De understreker selv også at det er stor risiko knyttet til å kjøpe aksjene.

- Investeringer i våre A-aksjer innebærer en høy grad av risiko, står det i årsrapporten.

Gjeldstynget klubb
Kjøpet til Glazer ble i hovedsak lånefinansiert, og siden har det blitt tatt opp mye ny gjeld - noe som har fått fansen til å se rødt.

De har i flere år gått knallhardt ut for å bli kvitt familien.

For vel fire år siden toppet det seg skikkelig mellom fansen og eierne. Da kom det nemlig meldinger om at Qatars kongefamilie ville kjøpe klubben, men at Glazerne ikke ville selge. Supporterne tok grønt og gult i bruk for å få nye eiere, dog nyttesløst.


De har ment at amerikanerne ikke har penger til å investere i klubben, slik som for eksempel Roman Abramovitsj i Chelsea, og at de kun har vært ute etter å melke fansen og klubben for penger.

Selv om det har gått noen år siden de overtok har ikke Glazer-familien blitt noe mer populære.

Etter sparkingen av Moyes langer fansen igjen ut mot familien, da aviser ble tipset om avgjørelsen dagen i forveien.

- Mancheser United har stil og klasse og vi gjør ikke ting på en slik måte og for meg er dette typisk oppførsel til Glazer-familien. Vi gjør ting med stil, klasse og verdighet, raser Sean Bones, talsmann for United-fansen til Sky Sports News. 

I flere år har klubbens supportere bedt Glazer-familien om å forsvinne. Alex Ferguson har dog vært så populær at noe av skytset har stilnet.


Og fortsetter med å frese mot eierne av klubben.

- Nå har de begravd klubben i gjeld. Se på Manchester City. Deres eiere pumper penger inn i det laget, Glazerne har ikke investert i United på det rette tidspunktet. Da de tok over var vi serievinnere og vi investerte i de beste spillerne som Rooney, Ronaldo, Ferdinand og så tjente Glazerne på fordelen av den kjempeinvesteringen. Siden da har de sulteforet klubben for investeringer og ikke gått for de beste tilgjengelige spillerne.

Til forskjell fra før er ikke lenger den populære manageren Alex Ferguson eiernes ansikt ut. David Moyes, som ble håndpluket av Ferguson, er heller ikke der.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere