NA24.no

Forholdet kan koste deg jobben

Sist oppdatert:
Mange arbeidsgivere frykter følgene av sex mellom kolleger.

Enkelte amerikanske selskaper har nulltoleranse for kolleger som innleder romaniske forhold til hverandre – og nesten alle har et bevisst forhold til problemstillingen, også i Norge.

NA24 - din næringslivsavis

Selv i de glade forelskelsens dager og uker kan slike forhold skape problemer for arbeidsgiver, men det er først når det kommer til en bitter ende, at det virkelig blir kan bli problematisk, mener eksperter.

Hvor går grensen? Delta i NA24/Refleks' store jobbsex-undersøkelse!

Statoil har regler
I Norges største selskap, Statoil, ligger det i regelverket at ektefeller, samboere, barn og foreldre og søsken ikke kan jobbe i samme avdeling, på same linje eller i samme lederteam.

- Når det gjelder innledning av kjæresteforhold, så regner vi med at folk bruker sunn fornuft og at de er åpne. Man må på en måte regne med at man en gir beskjed om en ser at dette er noe som kan bli vanskelig for andre, sier vakthavende informasjonssjef i oljegiganten, Kirsten Myklebust, til NA24.

Forelskelsen kan med andre ord gjøre at du må bytte jobb.

Den statlige mediekjempen NRK er kjent for sine mange familiære bånd kolleger imellom - her representert ved kjæresteparet Hilde Hummelvold og Petter Nome.
Den statlige mediekjempen NRK er kjent for sine mange familiære bånd kolleger imellom - her representert ved kjæresteparet Hilde Hummelvold og Petter Nome.

Blir omplassert
Ifølge arbeidspsykolog Lisa Matthewman ved universitetet i Westminster frykter arbeidsgivere flere uheldige følger av slike relasjoner:

*Sjalusi og sladder
*Misbruk av makt
*Reduksjon i produktivitet
*Brudd på taushetsplikt

- Om man skulle komme til å bli samboere, så må det restruktureres på arbeidsplassen?

- Ja, og det er jo også fordelen med å ha en så stor arbeidsplass, at man kan omdefinere arbeidsoppgaver, svarer Statoils Kirsten Myklebust.

- Så man får ikke sparken?

- Nei, absolutt ikke.

Giftemål på McDonald’s
Det finnes gode juridiske årsaker for arbeidsgivere til ikke å være altfor rigid og kompromissløs i forhold til elskende og flørtende kolleger.

Dessuten resulterer flere enn halvparten av jobbromansene i giftemål eller langvarige forhold, noe som, ifølge Business Monthly, er med på å forklare hvorfor bare et lite mindretall amerikanske bedrifter opererer med nulltoleranse.

Fra informasjonsavdelingen i den norske avdelingen av et av verdens aller mest profilerte selskaper, McDonald’s, får NA24 opplyst at det der finnes flere eksempler på kolleger som har blitt mann og kone.

Farlig begjær
Men når halvparten av turtelduene blir sammen på ordentlig, betyr det samtidig at havparten av romansene ender i grøfta – og det frykter amerikanske selskaper nok mer en norske.

For da er veien åpen for den forsmådde å saksøke den andre for seksuell trakassering, og det kan bli dyrt, også for arbeidsgiveren.

Les også: Nordmenn har sex med kolleger

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere