NEW YORK (Nettavisen): Han tjente gode penger som partner i Wall Street-firmaet D.E. Shaw og hadde jobbet seg opp til stillingen som en av fire visepresidenter der da grunnlegger David Shaw i 1994 ga ham i oppgave å utforske nye forretningsmuligheter innenfor internett.

Det var ikke sånn det startet for Jeff Bezos, men det var sånn det startet for Amazon.com.

For Bezos startet det noen år tidligere, da han studerte fysikk på Princeton. Han var bestemt på å bli teoretisk fysiker og følge i fotsporene til Albert Einstein og Stephen Hawking, og han var blant de 25 beste studentene. Men han var ikke blant de aller beste.

- Jeg kikket rundt i rommet og det ble klart for meg at det var tre andre i klassen som var mye, mye bedre i dette enn jeg var, og at det var mye, mye enklere for dem. Det var en oppvekkende innsikt, at det fantes disse hjernene som var koblet sammen annerledes, forklarer Jeff Bezos.

Han byttet til datavitenskap og bestemte seg i stedet for å starte sitt eget firma. Først tok han jobb i et nytt selskap som het Fitel, deretter var han innom Bankers Trust og så havnet han hos D.E. Shaw.

Vil ikke angre

Han var svært begeistret for David Shaw, som også kom fra datavitenskapens verden. «Han er en av dem som har en fullstendig utviklet venstreside av hjernen og en fullstendig utviklet høyreside i tillegg. Han er kunstnerisk, velartikulert og analytisk. Det er en fornøyelse å ha samtaler med en slik person», har Bezos sagt om Shaw.

Begeistringen var gjensidig. Derfor forsøkte Shaw å overtale Jeff Bezos til å bli værende i firmaet da visepresidenten ønsket å slutte for å starte for seg selv. Shaw minnet på at han ikke bare hadde økonomisk trygghet i D.E. Shaw, men også en sentral rolle, og varslet at de i framtiden kunne bli konkurrenter.

Det nyttet ikke. Bezos hadde bestemt seg.

- Når jeg er 80 år gammel, vil jeg angre på at jeg forlot Wall Street? Nei. Vil jeg angre om jeg går glipp av sjansen til å være der i begynnelsen av internett? Ja, forklarte han.

Jeff Bezos hadde en visjon. I en artikkel i Wired Magazine i 1999, ble den formulert slik: «I 2020 vil vi mennesker handle mat, vaskemidler og lignende elektronisk. Noen fysiske butikker vil overleve, men de må tilby enten underholdningsverdi eller umiddelbar nærhet».

Han hadde ingen tro på framtiden til kjøpesentere.

Vi som befinner oss i 2018, kan trygt slå fast at Bezos’ framtidsvisjon var imponerende presis. Kjøpesentergiganten Sears har ikke gått med overskudd siden 2010 og har stengt 2600 butikker de siste seks årene. 97 prosent av aksjekursen til Sears Holding har forsvunnet det siste tiåret.

Holdt møter i bokhandel

Selv om visjonen var klar allerede den gang i 1995, ble forretningsplanen først formulert under bilturen som Jeff Bezos og kona MacKenzie tok fra Manhattan til Seattle på den andre siden av USA.

Nettopp Seattle kan virke som et underlig valg, ettersom Bezos på dette tidspunkt ikke hadde noen tilknytning til byen. Han hadde vokst opp i Albuquerque, Houston og Pensacola i Florida. Seattle var likevel ikke et tilfeldig valg.

Etter at Bezos hadde funnet ut at internett vokste 2300 prosent årlig, bestemte han seg for å begynne med produktsalg via internett. Hans konklusjon var at bøker var mest naturlige produktet å starte med, ettersom Ingram og Baker & Taylor, de to største bokdistributørene, hadde tilgjengeliggjort en oversikt over vareutvalget sitt på internett.

Ingrams distribusjonssenter holdt til i nettopp Seattle. I tillegg bor det relativt få mennesker i delstaten Washington, hvilket begrenset antall potensielle kunder som Amazon.com ville måtte ta salgsskatt fra.

Bezos hadde allerede vært i California for å rekruttere sin første ansatte, Shel Kaphan. De slo seg ned i forstaden Bellevue og startet Amazon.com i garasjen til ekteparet Bezos.

De gangene de hadde behov for å holde møter, også med potensielle forretningspartnere, gjorde de det ironisk nok ofte hos bokhandelen Barnes & Noble, som hadde en innebygd Starbucks-kafé. Det var her de inngikk de første fraktkontraktene, for eksempel.

Mange år med underskudd

En ringeklokke ga lyd fra seg hver gang serverne registrerte et salg da nettbokhandelen Amazon.com offisielt ble lansert i juli 1995. I løpet av bare noen uker måtte de slå den av, fordi den ringte nesten konstant. To måneder etter lanseringen omsatte de for 125.000 kroner i uka.

Historien til Jeff Bezos og Amazon.com handler ofte om nøyaktighet i detaljene. Dette gjelder ikke minst innenfor ansettelser – og her har nok mange bedriftsledere noe å lære.

Jobbintervjuene var lange og mange og hvis Bezos var i den minste tvil om hvorvidt en ansettelse ville vise seg å være god, ble det som regel avslag.

- Jeff var svært, svært kravstor. Et av hans motto var at hver gang vi ansetter noe, skal han eller hun heve terskelen for den neste ansettelsen, slik at ferdighetsnivået alltid hevet seg, sier Nicholas Lovejoy, som ble den femte ansatte.

Fokus på gode ansettelser og stadig bedre og enklere kundeopplevelser, bidro til at omsetningen fortsatte å vokse. Det tok likevel lang tid før selskapet kunne vise til overskudd – det første kvartalet med overskudd kom ikke før fjerde kvartal i 2001.

Lønnsom langsiktighet

«Alt handler kun om langsiktighet», skrev Jeff Bezos i sitt første brev til aksjeeierne, etter at Amazon ble børsnotert i mai 1997. I det samme brevet noterer han at Amazon i 1997 betjente 1,5 millioner kunder og hadde en omsetningsvekst på 838 prosent til én milliard kroner.

20 år senere – altså i fjor – var omsetningen på 1492 milliarder kroner. Langsiktigheten har betalt seg, kan vi konkludere i dag.

Aksjekursen til Amazon startet på 29,25 dollar i 1997 og var tidligere i år over 1400 dollar. Den befinner seg i skrivende stund på 1335.

«Amazon viste ekstraordinær utholdenhet i fokuset på langsiktige mål, og klarte på et eller annet vis å overtale investorene til å bli med på det. I det første tiåret av sin eksistens, inkludert lange perioder hvor selskapet konsekvent meldte om tap, nøt Amazon en luksus få selskaper har råd til: Handlingsrom», skriver The New York Times.

- Jeg tror dette handler om et konsekvent budskap og en konsekvent strategi, en som ikke avvikes når aksjekursen går ned eller opp, sier Bill Miller, som er investeringsdirektør hos Miller Value Parters, til The New York Times.

Bezos har lagt ved det første brevet til aksjeeierne i alle årsberetninger senere, som en påminnelse om betydningen for Amazon av å ha en langsiktig tankegang. I et intervju med Business Insider i 2014 fortalte han at han bare brukte seks timer per år (!) på investorrelasjoner og da utelukkende forholdt seg til mangeårige investorer.

- Hvis Wall Street ville tillate flere selskaper å reinvestere som Amazon, ville det skape store fordeler for økonomien, mener den tidligere aksjeanalytikeren Henry Blodget, som ble et kjent navn da han i 1998 satte 400 dollar som prismål for Amazon-aksjen.

Hovedkvarter 2

Tiden i D.E. Shaw er for lengst et tilbakelagt kapittel for Jeff Bezos. Hans spådommer om framtiden viste seg å treffe blink. Amazon.com er verdens største netthandelsselskap målt i omsetning og innbringende nok til at Bezos i 2013 kunne kjøpe The Washington Post alene.

Bezos duellerer i dag med Bill Gates om tittelen verdens rikeste person. Og Amazon ekspanderer stadig. I fjor kjøpte ble matvarekjeden Whole Foods kjøpt opp for 116 milliarder kroner. I tillegg annonserte selskapet at et hovedkvarter nummer to skal etableres et annet sted i USA.

Jeff Bezos gjør også denne prosessen på sin egen måte.

Amazon har varslet at hovedkvarteret vil kunne tilby 50.000 arbeidsplasser og investeringer på rundt 40 milliarder kroner, og med dette som lokkemiddel er det utlyst en konkurranse hvor amerikanske byer kan søke om å få dette hovedkvarteret hos seg.

238 byer og regioner meldte seg. Nå gjenstår 20 finalister, med Toronto fra Canada som eneste utenlandske kandidat. Mange av byene lokker med skattefordeler.

Det er mulig Jeff Bezos ikke var den smarteste blant Princetons studenter innenfor teoretisk fysikk på 1980-tallet, men når eliten i amerikansk forretningsverden i dag kikker seg rundt, er det nok mange av dem som ser med beundring på Jeff Bezos.

Kilder: Wired Magazine, The New York Times, Business Insider, Medium