Gå til sidens hovedinnhold

Forvaltningshuset: - Slik får du sparepengene til å vokse

Det finnes langt gunstigere måter å forvalte sparepengene dine på enn å ha dem på konto i bank.

Er du en av mange som vegrer deg for å ta steget videre fra sparekonto til aksjemarkedet, har du trolig mange ubesvarte spørsmål og kanskje noen forestillinger om at man må være økonomiekspert eller ha en sjette sans.

Hvordan bør man gå frem for å få sparepengene til å vokse? Hvilke hensyn bør tas?

Administrerende direktør i Forvaltningshuset, Michael V. Sivertsen, har et klart råd for hvor man kan starte:

- En god start er alltid å teste din egen risikoevne. Se på selskapet eller markedet du ønsker å investere i, følg med på kursene og se hvordan de har utviklet seg over tid. Tenk grundig gjennom scenarier for hvordan du skal kunne leve med investeringen både i oppgangstider og nedgangstider. Det er viktig å finne investeringer man kan leve godt med over tid.

Her kan du se hva Forvaltningshuset tilbyr av tjenester.
Mange gjør stikk motsatt av det de burde
Akkurat det rådet er det ikke alle som følger. Ifølge Sivertsen velger mange en strategi de ikke kan stå ved når markedet faller.

- Den første tanken som slår mange, er å selge i nedgangstider. Men det er faktisk det stikk motsatte du skal gjøre; ha is i magen og heller kjøpe litt flere aksjer, råder han.

Penger i banken eller investere?
Sivertsen mener at det må være en grunnleggende aksept hos investor å ta risiko dersom man ønsker å investere i aksjer eller aksjefond.

- Å ha sparepengene i banken er risikofritt. Det kan være helt riktig for enkelte, eller for deler av kapitalen. Samtidig kan man ikke oppnå gevinst utover renteinntekten. Dersom man kan akseptere noe risiko, får man også muligheten til å kunne få en gevinst ut over risikofri rente, ofte kalt risikopremie. Den finner man f.eks. i obligasjoner og aksjer, sier han.

Ingen ekspert? Tenk langsiktig
Historisk sett har sparing i aksjer vist seg å gi høyere avkastning enn vanlig sparing i bank. Samtidig er det knyttet mer risiko til denne spareformen, og man må vurdere avkastning og risiko på egne investeringer. De færreste klarer å spå kortsiktige svingninger i markedet, derfor bør man fokusere langsiktig. For de fleste anbefaler man å bruke fond, om man ikke har veldig stor interesse for enkeltselskaper.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flere investeringer for lavere risiko
Videre anbefales det at man diversifiserer porteføljen, der man sprer investeringene på tvers av tid og investeringsobjekter. Diversifisering innebærer at du reduserer risiko som er knyttet til forhold som er særskilte for den enkelte aksje. Denne type risiko kalles usystematisk risiko, og kan diversifiseres bort uten å redusere forventet avkastning.

- En portefølje bør være spredt på ulike regioner, sektorer, aktivaklasser og rentesegmenter, råder Sivertsen i Forvaltningshuset.

– Slik får man investeringer som har lav samvariasjon med hverandre.

Forvalte selv eller få hjelp?
- Man kan få god veiledning og oppfølging hos fondsforvalterne eller i bankene. De investorene som har tid og kunnskap nok til å være sin egen rådgiver, og er en bevisst innkjøper, kan trives godt i produktmiljøene som DNB og Pareto, sier Sivertsen.

Dersom man har en viss størrelse på forvaltningskapitalen bør man vurdere å bruke en rådgiver med sammenfallende interesser som en selv.

- Vi som er uavhengige rådgivere tar kun betalt av investoren selv. Vår inntekt er lik uansett hvilke fond og forvaltere som velges, og hvilken risiko som er riktig for hver enkelt, sier Sivertsen.

Forvaltningshuset er et frittstående finanskonsern som tilbyr tjenester tilknyttet kapitalforvaltning og finansiell rådgivning til norske privatpersoner, stiftelser og bedrifter.

Forvaltningshuset har mer enn 60 ansatte fordelt kontorer i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Drammen, Tønsberg og Stjørdal. I over 11 år har deres formuesforvaltere bistått investorer og formuende privatpersoner med rådgivning og langsiktig kapitalforvaltning.

Få vite mer om Forvaltningshusets tjenester her.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken