Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Et kommersielt samarbeid med Forvaltningshuset.

Har du litt for mange kredittkort og forbruksgjeld?

Michael V. Sivertsen er administrerende direktør i Forvaltningshuset.
Michael V. Sivertsen er administrerende direktør i Forvaltningshuset.
Få gode tips til hvordan du best mulig kan unngå skyhøye renter og øke egen nedbetalingsevne.

Det snakkes om renteøkning til høsten og mange lurer på hvordan dette vil påvirke eventuelle lån og investeringer. Dersom dette blir en realitet, vil det si at både innskuddsrenten og lånerenter vil øke.Nedbetaling før investering

Ifølge administrerende direktør i Forvaltningshuset, Michael Sivertsen, vil imidlertid ikke renteøkningen merkes i stor grad dersom man har både lån og investeringer og beløpene er like store. Dersom man derimot har et betydelig lån sett opp mot investeringer, vil utgiftene øke.

Her kan du se en oversikt over Forvaltningshusets tjenester innen uavhengig rådgivning.

Hva burde man gjøre dersom dette siste er tilfellet?
Det er stor forskjell på type lån man har. For forbrukslån pålyder en rente på circa 15 prosent eller mer. Det er ingen investeringer i dag med forventet avkastning som er på det nivået. Selv i aksjemarkedet estimeres ikke avkastningen på mer enn seks prosent, sier Sivertsen. - Derfor er det eneste riktige å gjøre dersom du har betydelig kredittkortgjeld eller forbrukslån, å nedbetale dette før man begynner å investere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Michael Sivertsen anbefaler at man kvitter seg med dyr kredittkortgjeld, og at man har et bevisst forhold til de høye rentene som disse og betalingsutsettelse kan ha.


Samle gjelden

Dersom man har to-tre forskjellige kredittkort med gjeld, så er det gebyrer på hver av dem. Derfor er det bedre å samle gjelden på ett sted, slik at man da bare får ett gebyr. Samtidig er det ikke slik man blir kvitt forbrukslånet:

- Det er mye bedre å gå i dialog med banken dersom man eksempelvis har et boliglån, og be om å få lagt inn gjelden i dette lånet isteden. Da vil man kunne gå fra en rente på kanskje femten prosent ned til under tre prosent, noe som vil øke nedbetalingsevnen betraktelig.

Fikk du med deg disse?:
Hvordan skape god avkastning uten å ta for høy risiko?
Har du formue i aksjer eller aksjefond? Slik reduserer du skatten

Hva er egentlig kryptovaluta?

Hva gjør du hvis du vinner 300 millioner i Lotto?
- Slik får du sparepengene til å vokse

Mange utsetter betalingen
Sivertsen ser en stor økning i forbrukslån og spesielt også i betalingsutsettelse.

- Mange utsetter betalingen når de kjøper for eksempel møbler. Det man ikke tenker på da, er at dersom man ikke evner å betale dette innen de seks månedene, går det over til å bli et forbrukslån med høy rente. Da ender man opp med svært dyre møbler, sier han, og oppfordrer til å ikke bruke mer penger enn man har, samt å ha et bevisst forhold til å nedbetale gjeld.

For disse stiller det seg annerledes
Dersom man har midler og en mer behagelig låneandel eksempelvis på huset sitt, og både har risikovilje og -evne til å investere eller ha en finansportefølje, stiller det seg noe annerledes:

- La oss si man betaler to prosent rente på lånet og kanskje setter opp en finansportefølje ved siden av, med forventet avkastning på fire prosent, er det ikke noe stort poeng å nedbetale lånet, sier Sivertsen.

Les også:
Slik tenker du som en profesjonell investor
Gjør det motsatte av det du tror med investeringene dine!

Forvaltningshuset er et frittstående finanskonsern som tilbyr tjenester tilknyttet kapitalforvaltning og finansiell rådgivning til norske privatpersoner, stiftelser og bedrifter.

Forvaltningshuset har mer enn 60 ansatte fordelt kontorer i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Drammen, Tønsberg og Stjørdal. I over 11 år har deres formuesforvaltere bistått investorer og formuende privatpersoner med rådgivning og langsiktig kapitalforvaltning.

Visste du at Nettavisen Formue også er på podcast?
Hør Formuepodden her

Kom i kontakt med Forvaltningshuset her

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!