RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Et kommersielt samarbeid med Forvaltningshuset.

Slik fordeler du arven din uten å risikere konflikter


Michael V. Sivertsen er administrerende direktør i Forvaltningshuset.
Michael V. Sivertsen er administrerende direktør i Forvaltningshuset.
Sist oppdatert:
Et generasjonsskifte kan være preget av mye følelser, derfor er det ekstra viktig med visse forholdsregler.

Mange ønsker å involvere neste generasjon i forvaltning av verdier eller i egen virksomhet, men vet kanskje ikke hvordan de skal gå frem.

Administrerende direktør i Forvaltningshuset, Michael Sivertsen, har god erfaring med denne type problemstillinger, og har gode råd å komme med:

- De som har en familiebedrift har nok sett interesse hos ett eller flere av sine barn eller annen familie før øvrig, som kunne tenke seg å videreføre driften. En vanlig utfordring mange støter på er hvordan disse verdiene skal fordeles. Det finnes dårlige og gode eksempler på hvordan dette gjennomføres. Det som dessverre ofte kan skape konflikter er en løsning der man velger å dele verdiene likt mellom søsken, men at kun en av dem overtar driften av virksomheten. For dersom denne kommer til å lede bedriften mer vellykket enn tidligere generasjoner, vil alle kunne være med på verdistigningen selv om de ikke er direkte involvert og gjerne har egne jobber andre steder, forklarer Sivertsen, og fortsetter:

Her kan du se en oversikt over Forvaltningshusets tjenester innen uavhengig rådgivning.

- Så det er viktig at man snakker godt sammen på forhånd i familien slik at man setter en strek på et tidspunkt, fordeler verdiene som foreligger på det tidspunktet og så jobber hver enkelt videre med sine verdier på selvstendig basis. På denne måten kommer de fleste seg gjennom et generasjonsskifte uten for mye støy, sier Sivertsen. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ettersom et generasjonsskifte kan vekke mye følelser innad i familien, anbefaler Michael Sivertsen at man involverer en nøytral tredjepart når arven skal fordeles. Rådgivningsmiljøet i Forvaltningshuset har lang erfaring med slike problemstillinger.

Visste du at Nettavisen Formue også er på podcast?
Hør Formuepodden her


Kan fordeles etter interesse
Er man i en situasjon der man besitter både familiebedrift, næringseiendom og finansielle verdier, er det også fullt mulig å fordele dette på en måte slik at én driver videre med bedriften, én med næringseiendom og én får sin andel i de finansielle verdiene, for eksempel.

Sivertsen påpeker at mange av barna som skal arve ofte også har vidt forskjellige interesser og tanker om hvordan de ønsker å forvalte verdiene videre:

- Noen ønsker å være aktive selv gjennom styrearbeid, i daglig drift eller annet, mens andre igjen kanskje har et helt annet yrke til daglig, som lærer eller ingeniør, og er ikke interessert i å involvere seg særlig utover å få avkastning på de arvede midlene. Da hjelper vi som rådgivere dem til å sette opp en plan etter hvilke grad av involvering de ønsker å ha, og vi tar over forvaltningen av verdiene for dem. Så avtaler vi hvor ofte vi skal møtes, for eksempel en gang i kvartalet.

Michael Sivertsen kom også med gode råd til deg som har litt for mye forbrukslån og kredittkortgjeld i denne saken: Les mer her.


Involver barna tidlig

Sivertsen anbefaler videre at man involverer neste generasjon i god tid før verdiene overføres.

- De kan tas med på møter med rådgiver, sette dem inn i virksomheten og gi dem den kunnskapen de trenger for å lykkes med videre drift eller verdiforvaltning. Kanskje de også kan få ansvar for en egen portefølje slik at de bygger egen erfaring før de overtar. Kall det gjerne en grunnopplæring, sier han.

Ha det juridiske på plass
Mer generelt råder Sivertsen alle til å skrive testamente så raskt som mulig dersom det ikke allerede er gjort, i tillegg til eksempelvis ektepakt og fremtidsfullmakt. Det siste punktet innebærer at man nedsetter en person til å handle på vegne av seg selv dersom man skulle eksempelvis bli dement eller få Alzheimers og ikke lenger er i stand til å ta beslutninger på egenhånd og ivareta din egne interesser.

Fikk du med deg disse?:
Hvordan skape god avkastning uten å ta for høy risiko?
Har du formue i aksjer eller aksjefond? Slik reduserer du skatten

Hva er egentlig kryptovaluta?

Hva gjør du hvis du vinner 300 millioner i Lotto?
- Slik får du sparepengene til å vokse

Involver en tredjepart
Ifølge Sivertsen er det mange som tenker mye på problemstillinger knyttet til arv og testamentet, men at det ikke snakkes så mye om i familien. 


- Det kan være vanskelig å snakke om fordi det ikke bare gjelder materielle verdier, men er også i stor grad preget av følelser. Derfor er det en god hjelp i å involvere en tredjepart, enten en utenfor familien eller en rådgiver, som kan stille de vanskelige spørsmålene for dem og være en nøytral part i det hele. I tillegg kan en rådgiver sørge for at alle nødvendige dokumenter foreligger og er gyldige, sier han.

Les også:
Slik tenker du som en profesjonell investor
Gjør det motsatte av det du tror med investeringene dine!

Forvaltningshuset er et frittstående finanskonsern som tilbyr tjenester tilknyttet kapitalforvaltning og finansiell rådgivning til norske privatpersoner, stiftelser og bedrifter.

Forvaltningshuset har mer enn 60 ansatte fordelt kontorer i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Drammen, Tønsberg og Stjørdal. I over 11 år har deres formuesforvaltere bistått investorer og formuende privatpersoner med rådgivning og langsiktig kapitalforvaltning.

Kom i kontakt med Forvaltningshuset her

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere