NA24.no

Fornuftig husleiehopp

Boligprisene faller, husleiene stiger. Helt etter læreboka.

(NA24-KOMMENTAR): I fjor sommer skrev jeg om hvor lave husleiene var blitt i forhold til boligprisene, og omtalte kjøp av bolig for utleie som «gambling».

I en annen kommentar skrev jeg følgende: «På lengre sikt henger utleie og boligpriser sammen. Blir prisene for høye i forhold til leienivået, vil flere begynne å leie. Dette vil bidra til å heve leieprisene og/eller senke boligprisene. Kanskje er det det vi ser de første tegnene til nå.»

Mitt poeng i fjor var at boligprisene hadde steget så mye i forhold til leienivået at det var nærmest umulig å få en fornuftig avkastning på boligutleie. Hvis man ikke sånn noenlunde kan forsvare boligkjøp i forhold til leienivået, har man et marked med boblepreg. Folk kjøper bolig i håp om at tidligere års kraftige prisoppgang skal fortsette en stund til. Slike bobler kan vare i mange år, men ikke evig.

Og nå skjer det
Siden i fjor sommer er det blitt tydelig at boligprisene har falt, samtidig som husleiene har økt kraftig, i alle fall i pressområder. Det er altså helt etter læreboka.

Ifølge tall fra kommunale Boligbygg steg gjennomsnittlig utleie i Oslo med 16,4 prosent det siste året.

I gjennomsnitt koster det nå 9.600 kroner per måned å leie en leilighet i Oslo.

Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen, er sterkt bekymret over utviklingen. – Det som er mest bekymringsfullt er at dette ikke er et blaff. Prisene kommer til å stige dramatisk, sier Aasen til Dagsavisen. Aasen vil ha flere boliger med ikke-kommersielt leienivå.

Hvem skal betale?
Det er klart at det er surt å betale høyere husleie, og det kan godt være det bør bygges flere boliger.

Men man kan samtidig snu på flisa, og si at det egentlig har vært for billig å leie i pressområder, i alle fall i forhold til boligprisene. Over tid kan man ikke forvente at leienivået skal ligge slik at huseiere heller kunne solgt eiendommen og satt pengene i banken. Kanskje er det heller ikke noen menneskerett å bo midt i Oslo?

Hvis målet likevel er å få billigere husleie i pressområder, kan man tenke seg i alle fall tre løsninger. Enten kan det myndighetene regulere husleiene, de kan bygge selv, eller de kan legge til rette for økt tilbud av boliger.

Fungerer elendig
Det første har vært forsøkt, både i Norge og i andre land. Trenden har imidlertid gått mot avvikling av reguleringene, også i Norge.

Når boligeierne ikke kan ta markedsleie, får de lite igjen for vedlikehold og oppgraderinger. Og ingen vil bygge nye leieboliger hvis disse får regulert leie.

Dessuten fører husleiekontroll til at de som har regulerte leiligheter tviholder på dem, eller driver uoffisiell fremleie. Den som vil inn i det forgjettede markedet, må gjerne smiske, krype og betale penger under bordet - og selv det ofte forgjeves. Den sosiale effekten blir også tilfeldig. Man må ikke flytte fra regulerte leiligheter selv om man har god økonomi.

Husleieregulering er rett og slett en elendig idé. Det er en av de få tingene nesten alle økonomer er enige om.

Det kan virke bedre at staten selv bygger og leier ut til kunstig lave priser. Men problemene er fortsatt der: Dette er et tapsprosjekt som noen må finansiere. Hvorfor skal en bonde på Vinstra betale skatt for at en student skal bo billig på Grünerløkka? Vedlikehold lønner seg fortsatt ikke, og de kunstig lave prisene stimulerer til penger under bordet, ureglementert fremleie og andre uhumskheter.

Bedre tilgang
Derimot kan myndighetene åpenbart gjøre ting for å bedre tilgangen på boliger. I mange norske kommuner ville det mest åpenbare være å effektivisere behandlingen av byggesaker og være mer smidig i forhold til godkjennelser.

Andre mulige, men mer kontroversielle, varianter kan være: Senk kravene til byggestandard. Fjern alle hindringer mot import av lavtlønnede bygningsarbeidere.

I Oslo har man også en enkel, men kontroversiell, løsning: Flytt Marka-grensen.

Det vil umiddelbart gi tilgang på nye tomter, noe som vil senke eiendomsprisene. Selvsagt blir det ramaskrik fra knickersadelen, men det synliggjør at man har et valg: Turmuligheter og god livskvalitet for dem som allerede har bolig – eller billigere boliger.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Hvem skal stanse utro tjenere?
Utrolig, men sant
Ingen trøst for gjeldsslaver
Dette ville han egentlig sagt
Kvinner i nettverk

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere