Forsinkelser for gigantfelt

Det enorme oljefeltet Kashagan i Kaspihavet vil bli forsinket til 2009.

04.10.06 11:37

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Kashagan-feltet, som er det største oljefunnet gjort de siste 30 årene, bekreftes nå å ha blitt forsinket. Det er Kasakhstans oljeminister Baktykozha Izmukhambetov som sier dette i dag, melder Reuters.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeministerens uttalelser bekreftes også av Kashsgan-feltets operatør, italienske Eni. Opprinnelige var planen at oljeproduksjonen skulle starte i 2008 fra gigantfeltet.

- Visse teknologiske utfordringer må adresseres, det viktigste er sikkerheten til arbeiderne, sier oljeministeren i dag ifølge Reuters.

Utbyggingen av Kashagan-feltet er basert på bygging av en serie kunstige øyer i Kaspihavet, det er kun noen få meters dyp i området. Ifølge oljeministeren kan det bli aktuelt å bygge noe flere øyer, noe som også vil forsinket prosjektet.

Den kasakhstanske oljeministeren har tidligere bøtelagt utbyggingskonsortiet for forsinkelser, men det skal ikke være aktuelt denne gangen.

Samtidig inkluderer Goldman Sachs Statoil-aksjen i sin liste over overbevisende aksjer, og mener det ligger en oppside på 24 prosent i kursen. Meglerhuset har et kursmål på 190 kroner.

De store oljeselskapene Eni, ExxonMobil, Royal Dutch Shelle og Total eier 18,5 prosent hver i feltet, mens ConocoPhillips sitter med 9,3 prosent og KazMuniGas og Inpex med 8,3 prosent hver.

Utbyggingen er nå ventet å koste omkring 15 milliarder dollar, etter at prislapp har økt med 50 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag